Geluid

Sony komt met vier Bluetooth hoofdtelefoons

Sony brengt binnenkort vier nieuwe hoofdtelefoons uit. Ze verschillen in prijs en mogelijkheden, maar zijn allemaal voorzien van Bluetooth. Door middel van Near Field Communicatie (NFC) kan er met een druk op de knop automatisch draadloze verbinding gemaakt worden met je walkman, MP3-speler of smartphone.

De MDR-1ABT (adviesprijs 350 euro), opvolger van de MDR-1A, is daarbij de meest exclusieve van de vier. Het is de eerste hoofdtelefoon van Sony die is uitgerust met LDAC voor de draadloze overdracht van hoge resolutie audio via Bluetooth. Deze nieuwe codec verzendt data drie keer sneller als de standaard Bluetooth-verbindigen. Daardoor is audio van hoge kwaliteit te streamen vanaf compatibele apparaten, zoals de NWZ-A15 Walkman met Hoge Resolutie Audio.

De MDR-1ABT bevat 40mm HD driver units en aluminium beklede Liquid Crystal Polymer Film-membranen. De vouwstructuur zorgt ervoor dat de oorpads comfortabel zitten. Volgens Sony klinken zelfs je MP'3 door deze hoofdtelefoon beter dan ooit: de DSEE audio upscale-technologie zou de hoogfrequentie-informatie en de subtiele galm die verloren gaan bij sterk gecomprimeerde audiobestanden weer herstellen. De bediending van de koptelefoon gaat via een aanraaksensor aan de zijkant.

De MDR-ZX770BN (met een adviesprijs van 160 euro alweer iets goedkoper) maakt gebruik van digitale ruisonderdrukking. Sony's DNC software-processor moet ervoor zorgen dat ongewenst geluid van buitenaf wordt tegengehouden. Door middel van Bluetooth kan draadloze verbinding gemaakt worden met je telefoon of mp3-speler. De MDR-ZX770BN moet daarbij ook makkelijk te vervoeren zijn; door middel van het vouwontwerp zou hij moeiteloos in elke tas of koffer moeten passen. Sony ziet hem als een hoofdtelefoon die vooral geschikt is voor lange reizen; met een volle batterij zou hij 13 uur mee moeten gaan, zelfs met Noise Cancelling ingeschakeld.

De laaste twee modellen zitten met hun prijs beide onder de 100 euro. De MDR-ZX330BT (adviesprijs 90 euro) maakt gebruik van NFC One-touch-verbinding met je mp3-speler of smartphone. Hij is uitgerust met 30mm driver units en met een volle batterij zou je maar liefst 30 uur lang muziek moeten kunnen streamen.

Tot slot zijn er nog de MDR-AS600BT oordopjes (adviesprijs 80 euro) die vooral bedoeld zijn voor tijdens het sporten en andere intensieve bezigheden. Het waterdichte ontwerp stoot daarbij regen en transpiratie af. Met de ingebouwde microfoon zijn tijdens je activiteiten ook telefoongesprekken aan te nemen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.