Redactie

Bluesound krijgt MQA op 1 juni

 

Dat Bluesound als een van de eersten MQA-ondersteuning zou krijgen, was al langer bekend. Nu is er een datum geprikt voor de nodige software-update: 1 juni. Vanaf dat moment zullen alle Bluesound-apparaten MQA-bestanden in volle kwaliteit kunnen afspelen.

MQA (of Master Quality Authenticated) is een nieuwe codec om muziek efficiënter en aan een hogere kwaliteit te coderen. Het is een algoritme dat een liedje zonder verlies comprimeert naar een bestand dat vrij klein is. Hierdoor kan een hi-resbestand ongeveer even groot worden gemaakt als een lossless-bestand op cd-kwaliteit. Dat is mogelijk omdat de algoritme de extra geluidsdata 'plooit' of wegstopt onder de noise floor, dus in relatieve stilte onder het niveau van het hoorbare. 

Bluesound kan nu al MQA-bestanden afspelen, maar dan hoor je enkel de hoorbare geluidsdata. Of in andere woorden wat volgens de MQA-uitvinders gelijk is aan cd-kwaliteit (al is daar discussie over). Vanaf 1 juni wordt de verborgen geluidsdata wel uitgepakt en het hi-resbestand volledig weergegeven.

Maar zoals de naam al aangeeft, staat MQA ook voor een soort kwaliteitsbewaking van de opnameketen. MQA beschrijft en garandeert ook dat de opname niet is aangetast, bijvoorbeeld door een lossy compressie. Daarom dat de studio de finale master een digitaal MQA-handtekening moet geven die MQA-spelers kunnen herkennen. Deze stap moet voorkomen dat er hi-resmateriaal verkocht wordt als 'recht van de studio'  terwijl het eigenlijk cd-kwaliteit is die wordt geupsampled.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.