Redactie

Draaitafels bij de vleet op CES

Digitale muziek blijft de toekomst van hifi, maar op CES is het duidelijk dat de revival rond de klassieke draaitafel verre van voorbij is. Een overzicht van de nieuwste en bijzonderste modellen.

De nu al beroemdste draaitafel op CES 2016 was zonder twijfel de nieuwe editie van de SL-1200 van Technics. Dj’s overal ter wereld houden van deze direct-drive-platenspeler, en nu is er eindelijk een opvolger. Helemaal onverwacht is dat niet: toen met de Technics-top sprake op IFA 2014, gaf topingenieur Itani al aan dat er een draaitafel zou verschijnen. “Maar er is nog werk aan”, zei hij toe.

De nieuwe Grand Class SL-1200G en Grand Class SL-1200GAE zijn er echter nu en zullen vanaf het voorjaar beschikbaar zijn. De GAE is een speciale editie in een beperkte oplage, die echter evenveel als de gewone Grand Class SL-1200G zou kosten. Het gaat dan wel op meer dan 3.000 euro.

Ook opmerkelijk is de PSH-HX500 van Sony, een draaitafel van circa 500 euro dat in staat is om vinyl om te zetten naar DSD. Daar valt wel iets voor te zeggen. En gegeven dat je nauwelijks DSD-audio vindt om te downloaden (en dan is het vaak afkomstig van een oudere SACD-uitgave), dan is dit wel een belangrijke stap in het promoten van het DSD-formaat. Sony is zoals bekend er een liefhebber van, maar ook bij andere fabrikanten is het aantal DSD-DAC’s en DSD-compatibele netwerkspelers niet meer bij te houden.

Innovatie ook bij Audio-Technica. De AT-LP60-BT is de eerste draaitafel ooit met Bluetooth ingebouwd. “Waarom zou je dat willen?”, horen we je al roepen. Maar je kunt er wel iets mee. Direct naar je Bluetooth-hoofdtelefoon streamen bijvoorbeeld. Of naar een Bluetooth-speaker. Helaas ondersteunt de AT-LP60-BT schijnbaar enkel de SBC-codec en niet aptX.

Pro-ject is een merk dat durft dingen uit te proberen. Ook als het op eerste zicht een beetje gek lijkt. Zo zagen we bij hen op CES een nieuwe draaitafel die je recht tegen de muur monteert. Leuk voor designwinkels die vooral op het visuele effect willen spelen, ongetwijfeld, maar Pro-ject heeft wel het nodige stappen gezet om te zorgen dat zowel de vinylplaat op zijn plaats blijft als de naald met de juiste druk door de groeven vliegt.

,

Volgens heel wat mensen is Clearaudio de beste draaitafelfabrikant ter wereld. Of dat klopt is moeilijk te zeggen, maar het Duitse merk zit zonder twijfel bij de wereldtop. Op CES presenteerde Clearaudio heeft wel, waaronder de Innovation Basic Wood. Het chassis is tot een minimum herleid om resonanties tegen te gaan. De nieuweling gebruikt ook Ceramic Magnetic Bearing, waarbij de platter magnetische zweeft boven het chassis.

Weinig merken hebben zoveel gedaan om vinyl bij Jan met de pet te herintroduceren als Crosley. Het merk van de hippe draaitafels in reiskoffers was groots aanwezig op CES, onder meer met de nieuwe Radio Snap. Er is zelfs een draagbare versie, de Revolution.

Ook voor instappers is de House of Marley Stir it Up-draaitafel. Met zijn bamboe-chassiselementen en visuele verwijzingen naar reggae is het ongetwijfeld een hit bij Bob Marley-fans.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.