Mobile

FiiO zet hoger in met vernieuwde X5-speler

Op de CES-beurs stelt FiiO een nieuwe versie van zijn populaire X5-muziekspeler op basis van Android voor. Deze ‘3rd gen’ legt een sterke nadruk op de weergavekwaliteit, met onder meer gebalanceerde design.

De nieuwe X5 3rd gen wordt officieel voorgesteld op CES 2017, dat in de eerste week van januari in Las Vegas plaatsvindt. FiiO heeft de speler echter al via sociale media voorgesteld. Net zoals de X1ii (lees hier de test op HiFi.nl) is de X5 3rd gen een enorme upgrade ten opzichte van zijn voorganger, ook qua bouwkwaliteit en afwerking.
 

FiiO laat de nieuwe X5 wederom Android draaien, maar voorziet wel twee gebruiksmodi. Je kunt de speler ook in een ‘pure’ modus plaatsen, waarbij enkel de muziek-app kan draaien. Op dat moment kun je uitsluitend eigen bestanden beluisteren, zonder onderbrekingen van notificaties en andere apps. In de bredere Android-modus is het streamen van muziek dan weer mogelijk. 

Dubbele DAC

Het kloppende hart van de speler – nu al de derde generatie van de X5 – zijn twee AK4490EN-DAC-chips. Waar in audio-apparatuur doorgaans eerder oudere DAC’s worden toegepast, opteert FiiO hier voor gloednieuwe chips die nog maar recent door fabrikant Asahi Kasei werden voorgesteld. Ze pakken uit met het ‘Velvet Sound’ waar het merk zo trots op en die we ook kennen van onder andere de Tech UD-503, en worden gekenmerkt door een zeer goede S/N-ratio. De DAC’s lusten ook bijna alle hi-resformaten, tot 768 kHz / 32-bit PCM en DSD. Het design gaat zelfs zo ver dat er twee oscillatoren voorzien zijn: eentje voor de sample rates die meervouden zijn van 44,1 kHz en eentje voor de meervouden van de DAT-centrische 48 kHz.

Bijzonder bij de speler is dat het toestel komt met twee hoofdtelefoonuitgangen. Het zijn er geen twee om de doelgroep van verliefde muziekfans aan te spreken, wel om die-hard hoofdtelefoonliefhebbers meer keuzes te geven. Eén uitgang is een klassieke 3,5 mm jack-uitgang voor elke koptelefoon, de tweede biedt de mogelijkheid om een headset gebalanceerd aan te sluiten. 
 

Hoofdtelefoons gebalanceerd aansluiten is een niche-toepassing, maar die wel meer en meer voorkomt. Zo is het ook mogelijk met [link type=”article” id=”164682″ target=”_self” name=”RHA’s nieuwe Dacamp L1-DAC”], die gerecenseerd wordt in ons Jaarboek.

Standaard komt de X5 3rd gen met 32 GB opslag, maar via een dubbele sleuf voor geheugenkaarten kan dat uitgebreid worden tot een onwaarschijnlijke 544 GB – genoeg voor meer dan 130.000 liedjes. De exacte prijs van de nieuwe X5 is onbekend, het vorige model kost rond 380 euro.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.