Redactie

Muziekspeler met verwisselbare versterkermodule

Met de X7-muziekspeler mikt het Chinese FiiO heel wat hoger dan voorheen. De nieuwe prestigieuze speler zit verpakt in een mooie aluminium behuizing en speelt nagenoeg elk hi-resbestand af. En het is veel meer dan een simpele spelertje.

De X7 is de nieuwste telg in de X-lijn van FiiO, die we onder meer kennen van de zeer betaalbare X1 en de verschillende edities van de X3 en X5. Maar waar die speler heel wat boden voor een relatief bescheiden prijs, blijkt de X7 een premium-product op basis van Android dat voor circa 749 euro in de winkel ligt.

Een deel van de prijs wordt verklaard door de extra mogelijkheden die de speler biedt. Zo de X7 na een firmware-update bruikbaar zijn als externe DAC voor een computer. Dat is interessant, zeker als je weet dat het toestel de ESS Sabre 9018S-DAC bevat. Die chip vind je doorgaans in betere desktop-DAC's terug.

De X7 kan ook iets dat we voorheen enkel bij een zeer dure HiFiMAN-speler zag: je kunt hem uitbreiden of upgraden met hardware-modules. Twee schroefjes aan de zijkant losmaken volstaat om de X7 te openen zodat je de meegeleverde module kunt vervangen door een nieuw. Waarom je dat zou doen? De meegeleverde module is geoptimaliseerd voor gevoelige mobiele hoofdtelefoons en IEM's, wat niet zo nuttig is als je een veeleisende hifi-hoofdtelefoon wil gebruiken. FiiO plant zwaardere versterkermodules om die koptelefoons aan te sturen of bijvoorbeeld een ander klank te produceren.

De speler zelf draait Android 4.4 en speelt nagenoeg elk muziekformaat af, tot DSD. Met de FiiO Music-app worden die hi-resbestanden effectief in hun originele kwaliteit naar de DAC gestuurd, zonder aanpassingen of downsampling door Android. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.