Redactie

Nieuwe Panasonic-tv’s gaan voor premium, schuwen curve

Ook bij Panasonic is HDR de grote vernieuwing, dat is geen verrassing. Een nieuw OLED-model is er niet, al werd er wel gehint dat er rond september (op IFA uiteraard) mogelijk een nieuw model komt. In tegenstelling tot Samsung en Philips biedt Panasonic wel nog 3D op een aantal modellen, maar gebogen schermen zijn dan weer volledig verdwenen.

We spraken kort met Toshiya Mizuno, Chief Picture Quality Engineer van Panasonic, die verantwoordelijk is voor de DX900.

Wat is het grote voordeel van HDR voor de consument?

De consument wordt in zijn tv-beleving al enige tijd beperkt door de standaarden. We produceren nu al een paar jaren tv's die de specificaties (nvdr: Rec.709) overstijgen, bijvoorbeeld met meer kleuren en hogere helderheid. Maar zonder de bijhorende standaarden kunnen we als fabrikant enkel gokken hoe de beelden er zouden uitzien moesten ze gemaakt zijn rekening houdend met de capaciteiten van onze televisies. Beeldverwerking was tot voor kort de enige optie om die capaciteiten te benutten.

De nieuwste standaarden overstijgen echter weer de capaciteit van de tv. En dat is goed, want al moeten wij nu terug bijbenen om de tv zo goed mogelijk te maken, voor de consument zal de ervaring nu duidelijk beter zijn. Hij kan nu genieten van beelden die je voordien enkel in een referentie-omgeving kon zien.

Edge led of Direct led achtergrondverlichting? Welk type is best voor HDR?

Edge led heeft moeite om hoog contrast te produceren, en dat is het belangrijkste probleem. Dus voor een degelijke weergave zal direct led belangrijk zijn. Een edge led-tv die 1.000 nits in verschillende delen van het beeld moet tonen, dat zal nog enkele jaren een uitdaging zijn. Maar binnen vijf jaar kan ook dat misschien.

Hoe snel verwachten jullie Ultra HD Premium tv’s in het middensegment?

Het Ultra HD Premium logo zal nog wel even een premium feature blijven. Een helderheid van 1.000 nits in het middensegment, dat kan gerust nog drie jaar duren.

Kunnen de topmodellen dan nog helderder?

We zitten nu aan 1.200 nits, en we kunnen nog hoger, maar dan komen de beperkingen voor energieverbruik die Europa ons oplegt duidelijk om de hoek kijken. Bovendien willen we eerst de consument zijn stem horen. Hoe denken zij over deze 1.000 nits toestellen? Het zal dus vermoedelijk nog enige jaren duren voor we nog helderdere tv’s uitbrengen.

,

Er zijn nog vier Full HD modellen beschikbaar, alhoewel dat er in de praktijk maar drie zullen zijn. Schermformaten variëren van 24 tot 55 inch. Behalve de DS320 zijn alle modellen uitgerust met Smart TV, maar dat is wel de oudere Panasonic interface, niet de nieuwe Firefox OS-versie.

De lineup start met de DS320, een absoluut basismodel met een beperkt aantal smart tv apps.

De DS400 is in essentie hetzelfde model als de DS500, maar gebruikt enkel een andere stand. De DS400/500 biedt een volledige smart tv omgeving maar dus niet gebaseerd op Firefox OS. Alle toestellen vanaf dit model zijn voorzien van een draadloze netwerkaansluiting, en een aantal basis smart tv functies.

Het laatste Full HD model is de DS600. Die biedt 3D, en een iets betere bewegingsscherpte.

Onderaan dit artikel vind je bij de downloads een handig overzicht in pdf-formaat.

,

Met zes Ultra HD modellen legt ook Panasonic het zwaartepunt van zijn lineup bij Ultra HD. Alle UHD toestellen bieden smart tv gebaseerd op het Firefox OS. Ten opzicht van vorig jaar is de smart tv-omgeving niet veranderd.

Alle UHD-toestellen delen de volgende eigenschappen: draadloze netwerkaansluiting, Easy Mirroring (deel je smartphone-scherm op tv), opnemen van de ingebouwde tuners naar USB harde schijf, in-house streaming (delen van de content van de interne tuners met andere apparaten), en TV Anywhere (de interne tuners bekijken op je smartphone, ook als je niet thuis bent).

Onderaan beginnen we bij de DX600 als basismodel. De DX650 biedt enkel een iets betere bewegingsscherpte.

De DX700 is het eerste model dat HDR-compatibel is. Met andere woorden, het kan HDR-content weergeven, maar wat de piek helderheid of kleurbereik zijn, wou Panasonic niet kwijt. De HDR-ervaring zal dus iets minder zijn dan op een Ultra HD Premium gecertificeerd logo. Dit model en alle volgende gebruiken local dimming om het contrast te verbeteren, maar vermits ze allemaal (met uitzondering van de DX900) edge led gebruiken, zijn de local dimming capaciteiten beperkt. Ook op dit model gaat de bewegingsscherpte een stapje hoger.

De DX780 is het eerste model dat gebruik maakt van Panasonic’s nieuwe HCX-beeldprocessor. Het toestel is uiteraard ook HDR-compatibel, maar zal een hogere piek helderheid hebben dan deDX700, en een betere bewegingsscherpte.  Vanaf dit model is elke tv ook uitgerust met een dubbele tv-tuner, en krijg je opnieuw 3D.

De DX800 is een model dat duidelijk inzet op design. Met zijn unieke voet en losse luidspreker onder de televisie is het erg aparte verschijning.  Maar ook de beeldkwaliteit is uitstekend. Het toestel draagt het THX-logo, en is uiteraard HDR-compatibel.

Helemaal bovenaan vinden we de DX900. Panasonic's topmodel draagt als enige het Ultra HD Premium logo en levert dus de beste prestaties voor HDR. Het scherm haalt ongeveer 1.200 nits piek helderheid. Een direct led achtergrondverlichting met local dimming moet voor uitstekend contrast zorgen. De dimming gebeurt in 512 segmenten, zodat het halo-effect rond de zones zo klein mogelijk blijft. In een demo waren de halo's echter al duidelijk zichtbaar, dus het is even afwachten hoe zichtbaar dat effect in onze testen zal zijn. Het scherm is natuurlijk ook THX gecertificeerd. De DX900 zou eerstdaags in de winkel moeten staan.

Onderaan dit artikel vind je bij de downloads een handig overzicht in pdf-formaat.

,

Panasonic lanceert ook een UHD-Blu-ray-speler, de DMP-UB900. Deze speler is als eerste bron THX-gecertificeerd. Naast de nieuwste UHD HDR –schijven speelt hij ook al je oudere schijven. Die kan hij bovendien upscalen naar Ultra HD. Een dubbele HDMI-uitgang maakt het mogelijk om bijvoorbeeld enkel de audio naar een oudere AV-receiver te sturen, en de video rechtstreeks naar een tv of projector.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.