Geluid

Q Acoustics mikt op de high-end

Q Acoustics is een merk dat sterk speelt op het bieden van een waar voor geld-verhouding. De Britten willen echter ook meespelen in het hoger segment. Een nieuwe luidspreker moet die ambitie waarmaken.

Op een exclusieve preview-event in de R&D-afdeling van moederbedrijf Armour Home in het Zuid-Engelse Woking mochten we kennismaken met de Concept 500. Het is een relatief forse vloerstaander met een bijzondere afwerking. Langs één kant heb je die cirkelvormige voet uit aluminium, en dan is er ook de duotone-afwerking. Die lichte of donkere strook hout geeft de speaker wat meer klasse, net zoals de afgeronde hoeken die zo kenmerkend zijn voor Q Acoustics-producten.
 

Zoals wel vaker bij Q Acoustics werd voor het ontwerp (zoals technisch als qua vormgeving) samengewerkt met IDA en Fink Audio Consulting. Aan het hoofd van die laatste staat Karl-Heinz Fink, een ingenieur met lange staat van dienst in de hifi-wereld en op vlak van in-car. Hij werkte bijvoorbeeld aan audiosystemen van de VAG-groep. Het is ook vanwege de band tussen Fink en Marantz-ambassadeur Ken Ishawata dat we de Concept 500-speakers een week later zien opduiken op een technische persdag voor de nieuwe Marantz-vlaggenschepen, de PM10 en de SA10.

De Concept 500-speakers zullen ergens rond 3.500-4.000 euro het paar kosten, en dat is significant hoger dan de vorige topmodellen van Q Acoustics. Om dat te rechtvaardigen zijn er bij de nieuwe luidsprekers een heel aantal nieuwe technieken toegepast. Er werd in bijzonder veel aandacht besteed aan technieken om vibraties aan te pakken. “De kast moet zo stil mogelijk zijn”, luidt het.
 

Zo is de behuizing uit een composiet met drie lagen samengesteld met tussen elke laag een gel die hoge frequenties dempt. Ongewenste resonantie veroorzaakt wordt dan weer aangepakt door twee Helmotz Pressure Equalizers die binnenin zitten en langs de hoogte van de speaker lopen. Zo’n HPE zorgt dat de druk in de speakerkast overal gelijk is en maken het laag lineairder. Ook aan de ophanging van de drivers zelf is hard gewerkt, zegt Q Acoustics.

Fink hielp ook bij het ontwikkelen van de driver-units in de Concept 500. Die zijn niet van Q Acoustics zelf, maar werden wel specifiek voor dit project ontwikkeld, stellen de Britten. De belangrijkste doelstelling bij het ontwerpen van de dome-tweeter was een wijde uitstraling. Q Acoustics claimt dan ook dat zelfs bij 45 graden off-axis (maw, zeer schuin ten opzichte van de speaker) de terugval bij 15 kHz 6 dB bedraagt. Dat is merkbaar, maar minder dan bij sommige andere speakers. 
 

De demo die we van de Concept 500 kregen was echt wel een vroege. De finale modellen vertrekken immers pas tegen eind van dit jaar uit de fabriek, klaar voor een lancering ergens rond februari. De luisterdemo’s die we in Woking en bij Ken Ishawata kregen klonken wel beloftevol en lieten een zeer strakke en gedetailleerde en ook wel neutrale speaker horen. Met name de combinatie met de Marantz PM10 klonk bijzonder indrukwekkend. Het was aanzienlijk beter dan we verwacht hadden van een merk dat soms – en een tikkeltje onterecht –  het etiket ‘budget’ opgekleefd krijgt.

Tijdens ons bezoek aan de R&D-afdeling werd ook duidelijk gemaakt dat de Concept 500 geen eenmalige uitspatting moet zijn. Er komen nog meer speakers in het hoger segment, waaronder een boekenplankversie van de Concept 500. Misschien wel iets voor High-end München in mei 2017?
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.