Redactie

Test: Bang & Olufsen BeoSound 35

De Beosound 35 zagen we voor het eerst op de perspresentatie van Bang & Olufsen op CES 2016. Meteen werden we getroffen door hoe knap dit apparaat wel is. Een streepje design mag je gerust zeggen, een soundbar met een heel bijzonder, hoekig ontwerp dat heel wat tijdlozer is dan meer mainstream-soundbars.

Het is alweer het bewijs dat Bang & Olufsen een echte meester is van mooi afgewerkte audioproducten, geproduceerd met luxematerialen en met een adembenemende bouwkwaliteit.

,

De Denen van Bang & Olufsen worden wellicht een tikkeltje boos door het gebruik van het woord ‘soundbar’ in de inleiding van dit artikel. Ze noemen de BeoSound 35 liever een alles-in-één-systeem dat toevallig eveneens geschikt is om een beter geluid uit je televisie te krijgen, maar dat tevens allerlei streamingmogelijkheden bezit waardoor je muziek kunt beluisteren terwijl het tv-scherm uitstaat.

Maar goed: die eigenschap bezitten veel soundbars ook. Dat is niet zo onderscheidend. Wat wel de BeoSound veelzijdiger maakt, is de mogelijkheid om het apparaat op een fraaie aluminium voet te monteren. De één meter brede speaker zweeft dan in de lucht, wat zijn vijfhoekige vorm nog meer in de kijker zet.

Zo opgesteld zou je ook op een meubel in een eetkamer kunnen gebruiken. Je hebt eveneens de optie het om te bevestigen aan de muur. Die muurbevestiging is vast handig, maar eigenlijk onheus voor de BeoSound 35.

De mooie aluminium behuizing uit één stuk die drie van de vijf zijden van de speaker bedekt, die moet je eigen gezien hebben. Ook de fijne pentagonale zijpaneeltjes – die intentioneel de behuizing niet raken – zijn uit dezelfde materiaal en dragen bij tot het luxegevoel. Na het opstellen ga je wel een stofdoekje moeten bovenhalen, want vingerafdrukken zie je van mijlenver op die glanzende oppervlakte.

De voorkant van de BeoSound 35 – lees: twee van de vijf zijden – zijn bedekt met een zwarte speakerstof. Op ons testtoestel was de grille niet meegeleverd, zodat we de speakeropstelling van de twee centraal geplaatste woofers van 10 cm en de twee 1,9 cm tweeters aan de uiteinden konden bewonderen. De twee tweeters wijzen schuin naar links respectievelijk rechts om hoge tonen breed de kamer in te sturen.


,

Bang & Olufsen gelooft heel sterk in een multiroom- en integratieverhaal. Het komt dus als geen verrassing dat de BeoSound 35 perfect past bij het BeoLink-platform. Je kunt dus audio draadloos streamen van een B&O-televisie bijvoorbeeld, of in verschillende kamers dezelfde muziek uit meerdere Bang & Olufsen-producten afspelen. Voor mensen die al stappen hebben gezet in het Bang & Olufsen-universum is dit zeker een pluspunt.

Maar je moet niet een huis vol B&O-spullen te hebben om muziek te beluisteren met de BeoSound 35. De speaker heeft zowel Bluetooth, Airplay als DLNA-streaming aan boord. Duizenden radiostations (incluis zenders in België en Nederland) zijn te beluisteren via TuneIn en je ziet de speaker opduiken als afspeelapparaat in de Spotify-app.

Een andere optie is Deezer, net zoals de andere streaming-opties te bedienen via de app. Ben je een fan van Qobuz, Tidal of een ander niet-ondersteunde dienst, dan kun je ten slotte ook opteren voor Google Cast.

Als het gaat om fysieke aansluitingen is het aanbod heel wat bescheidener: een analoge cinch- en een optische ingang. Met die laatste kun je de BeoSound 35 koppelen met televisies van alle merken. HDMI is hier geen optie, wat we wel een gemis vinden in deze prijscategorie. 

,

Centraal op de BeoSound 35 is een witte OLED-display, met daaronder een touchpad uit twee delen. Het bovenste gedeelte bestaat uit achteruit-GO-vooruit-knoppen, het onderste gedeelte is een volumeregeling die je gebruikt door horizontaal te vegen. Het touchpadgedeelte is een fijn idee, want het presenteert zich als één vlak en het design wordt niet ontsierd met allerlei knopjes.

Tegelijkertijd is de touchpad niet zo groot. Tijdens het testen drukten we vaak per ongeluk op de volumeregeling terwijl we door menu’s navigeerden, en dan keer je terug naar af. Spitzenfingergefuhl is dus noodzakelijk.

De BeoSound 35 wordt geleverd zonder remote, al heb je wel de mogelijkheid hem te koppelen met Bang & Olufsen-afstandsbedieningen zoals de Essence Remote. Een onmiddellijke optie is werken via een app.

Bij het opstellen van de BeoSound 35 gebruikten we de BeoSetup, een eenvoudige app waarmee je snel de speaker verbindt met je WiFi. In de Nederlandstalige app vind je ook instelgidsen en kun je allerlei instellingen aanpassen.

Een belangrijke is die met betrekking tot de plaatsing. De BeoSound 35 past immers zijn geluid aan naargelang hij aan de muur hangt op de standaard gemonteerd werd. 

,

De BeoSound 35 effectief bedienen doe je met een andere app, BeoMusic. Op onze Samsung Galaxy S7 Edge en Sony Xperia Tablet Z2 weigerde de app om contact te maken met de speaker. Het moet een probleem zijn met Android, want haalde we onze iPad Air boven dan werkte BeoMusic meteen. Gegeven dat de BeoSound 35 tijdens onze test geüpdatet werd, vermoeden we dat Bang & Olufsen weldra een oplossing zal vinden voor het Android-probleem.

De BeoMusic-app is heel eenvoudig in gebruik, strak en zonder overbodig veel zaken om je af te leiden. De coverart van het huidige nummer beweegt gedimd in de achtergrond, terwijl een compact controlepaneel je direct toegang geeft tot de volumeregeling, pauzeknop en toetsen om een track te verspringen. Tik je op het streepjes-icoon, dan krijg je snel een lijst van alle streaming en fysieke bronnen. Werkt prima.

Het mooie aan de BeoSound 35 is inderdaad dat je heel vlot door streamingbronnen schakelt. Zo beluisterden we een hele playlist van Spotify Connect, om even later te opteren voor eigen bestanden op een NAS. Daarbij had de speaker geen probleem om hi-res FLAC’s en ALAC’s tot 192 kHz / 24-bit af te spelen. 

,

Ja, hij mag op een soundbar lijken, maar we hebben de BeoSound 35 vooral gebruikt om muziek te beluisteren. Daar is hij ook prima voor geschikt, zeker in een grotere setting. Door de brede uitstraling van de tweeters vult hij een kamer goed en klinkt het ook nog treffelijk als je niet direct voor de BeoSound 35 zit. Dat is mooi meegenomen als je de speaker wil inzetten voor wat achtergrondmuziek bij een diner.

Het ruimtelijk gevoel doet de BeoSound 35 goed in zijn vel voelen bij stemmige jazztracks in een clubomgeving, zoals ‘The Sun’s Gonna Shine Again’ en ‘Roll With My Baby’ van Ray Charles, gestreamd via DLNA. 

Stappen we over naar Qobuz via Chromecast en naar het nieuwe Deutsche Grammophon-album ‘Le nozze di Figaro, K.492: Sinfonia’ reproduceert de BeoSound 35 heel vloeiend de strijkers die dit Mozart-werk zo aanjaagt. Soms wordt het wel heel dynamisch, en bij de heel luide delen krijgt de bombast de overhand op het fijne detail.

Als soundbar is de BeoSound 35 sowieso een upgrade voor doorsnee tv-speakers. Maar het gebrek aan een HDMI-aansluiting is zoals gezegd een minpunt als je geen B&O-tv hebt. Je werkt dan via de optische kabel en moet dus het volume regelen via de BeoMusic-app. Dat is niet altijd handig, zeker als je op de tv overschakelt naar een ander kanaal of videobron die onverwacht luider blijkt te zijn.

Nog een tip: standaard is de audio van de optische ingang vertraagd zodat het synchroon kan gespeeld worden in een multiroomopstelling. Maar hierdoor krijg je problemen met lip synch op sommige tv’s. De vertraging uitschakelen via de app is dus de boodschap. Vergeet dan ook niet op je tv PCM-audio in te schakelen, want Dolby Digital of DTS Neo kan de BeoSound 35 niet verwerken.

Bij het bekijken van de nieuwe afleveringen van de tweede serie van ‘Marco Polo’ via Netflix – overigens stukken spannender dan de eerste reeks – is het genieten van een mooie stemmenweergave en de knappe soundtrack bij deze reeks. Mocht het wat dieper duiken bij actiefilms? Dat wel. Wie bij een typische Marvel-film wil genieten van daverende explosies, moet dat hier wel wat missen. Toch is er heel wat power aanwezig in deze speaker; hogere volumes zijn geen probleem. 

,

De BeoSound 35 is met stip de mooiste soundbar – neem me niet kwalijk, draadloze speaker –  die we hier in de voorbije maanden binnenkregen. Het ziet er verbluffend mooi uit, bijzonder strak en met een tijdloos design dat jaren van nu nog altijd een ijsbreker zal zijn als er mensen op bezoek komen.

We missen wat zaken om hem echt te beschouwen als een topsoundbar, maar er zijn zeker positieve zaken waardoor je hem als alles-in-één-systeem kan overwegen.

Grote pluspunten naast het design zijn de vele streamingmogelijkheden, de vlotte bediening via BeoMusic (althans op een iPad) en de mooie muzikale prestaties. Het hogere prijskaartje hoort bij het merk. Het zal zeker meer gerechtvaardigd overkomen als je reeds in het Bang & Olufsen-verhaal bent gestapt zodat je de BeoSound in een multiroom-opstelling kunt gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.