Redactie

Test: Samsung UE55J6300

Deze Full HD televisie is beschikbaar in 55, 48, 40 en 32 inch. De 55 inch versie gebruikt een kromming met straal 4,2 m. De kleinere modellen gebruiken een straal van 3,0 m. Samsung gaat er van uit dat je wat dichter bij de kleinere modellen zit, en de sterkere kromming moet dan het effect wat benadrukken.

Het toestel voelt tijdens het opstellen heel wat bescheidener aan dan zijn duurdere collega’s. De Y-vormige voet is, net zoals de behuizing, volledig van plastiek, en het geheel geeft niet echt een solide indruk. De 55 inch versie die we toegestuurd kregen wiebelde gevaarlijk hard als hij een duwtje kreeg.

Achteraan vinden we vier HDMI-aansluitingen, drie ervan staan zijwaarts gericht, de vierde staat helaas naar achter gericht. Ook de keuze om de hoofdtelefoon aansluiting achteraan te plaatsen is jammer. Zo is ze uiteraard moeilijk te bereiken. Wandmontage kan, maar echt strak tegen de muur zal niet mogelijk zijn.

,

De nieuwe Smart TV interface van Samsung is eenvoudig, maar juist daardoor handig. Via een lint onderaan het scherm krijg je toegang tot recent gebruikte apps, ingangen en zenders. Favorieten pin je eenvoudig vast zodat ze steeds vooraan in de lijst staan.

Als enige opmerking moeten we vaststellen dat de J6300 ondanks zijn quad core processor soms wat log reageert. Vooral als je het toestel net aanzet, kan het zijn dat je wat geduld moet uitoefenen.

De bijgeleverde remote is van het traditionele zapperformaat. Hij ligt goed in de hand, de toetsen zijn duidelijk leesbaar en de layout is prima.

,

Op vlak van beeldverwerking hoeft de J6300 niet onder te doen voor de hogere modellen. Het toestel levert bijzonder goede deinterlacing, en prima detectie van film- en videoframerates.

Op bijna horizontale lijnen is er daardoor zo goed als nooit een gekartelde rand zichtbaar. Ruisonderdrukking werkt alle willekeurige ruis weg. Compressieruis, zichtbaar als lichte blokvorming in het beeld en typisch zichtbaar op slechte YouTube-beelden, doet de Samsung ook vrij goed verdwijnen.

Het beeld heeft iets te veel scherpte, laat de ‘scherpte’ instelling zakken van ‘20’ naar ‘10’ voor het beste resultaat. De bewegingsscherpte is degelijk en in lijn met de verwachtingen voor deze categorie.

Er verdwijnt wat detail in snelle bewegingen, en bewegende voorwerpen hebben een lichte wazige rand. ‘Auto Motion Plus’ maak panbeelden erg vloeiend, zelfs in de ‘standaard’ stand, maar hij laat iets te veel beeldartefacten zien. De ‘helder’ instelling is te prefereren, maar dan moet je wel met wat schokken in de panbeelden leven.

In de ‘film’ beeldpreset zien we erg goede basisprestaties. Het kleurbereik is bijna perfect, de huidskleuren zijn foutloos en de grijsschaal is vrij neutraal en vrij van hinderlijke tintwijzigingen. Het beeld is een tikje te koel, maar dat is nauwelijks merkbaar. Deze tv gebruikt een direct led achtergrondverlichting in plaats van een edge led.

De uniformiteit van het scherm is prima. Toch merken we bij speel films lichte wolkvorming in de zwarte balken boven en onder het beeld. En die hebben ook een impact op het contrast. Het scherm levert een diepe zwartwaarde en goed contrast, maar door die lichte wolkvorming in donkere beelden kan het niet echt overtuigen.

Bij wijze van test lieten we de gamma- waarde in de gevorderde menu’s zakken naar -1 of -2 en activeerden de laagste of middenste stand van dynamisch contrast. Het eindresultaat was iets beter, maar zelfs dan blijven de lichtvlekken zichtbaar. Hou ook rekening met de beperkte kijkhoek. Wie wat opzij zit, merkt de daling in contrast, kleurweergave wordt veel minder bei¨nvloed. 

,

De Samsung kan behoorlijk wat volume leveren, en voor het meeste tv-kijken is dat uitstekend. Er zit voldoende bas in de mix, en de dialogen zijn duidelijk.

Maar voor wat kritischer luisterwerk vonden we de klank iets te rommelig. Hoge tonen komen nogal scherp over, en van subtiele weergave is weinig te merken. Net zoals bij nagenoeg alle televisies uit de lagere en middenklasse raden wij een bijkomende audio-oplossing, zoals een soundbar, als je wil genieten van een indrukwekkender geluid.

Zoals heel wat andere modellen in de line-up is de J6300 voorzien van TV Soundconnect, zodat je Samsung’s eigen soundbars draadloos kan aansluiten. Een handige extra is de mogelijkheid om Bluetooth-hoofdtelefoons aan te sluiten.

,

Het is in de lijst met extra features waar je duidelijk merkt dat er gesneden is in het aanbod. Het toestel biedt bijvoorbeeld geen 3D. Wie de settopbox voor digitale televisie uit het huis wil bannen, moet het doen met een enkelvoudige tuner.

Er is een terrestrie¨le en kabeltuner aanwezig, geen satelliettuner. Opnemen kan zoals steeds naar een externe USB harde schijf.

Ook het Smart TV platform is minder uitgebreid dan bij Samsungs topmodellen. Geen stemcommando’s bijvoorbeeld, en geen Smart motion remote op dit toestel. Maar je blijft wel genieten van het zeer uitgebreide aanbod apps.


Of je nu op zoek bent naar een video op aanvraag diensten zoals Netflix, Youtube, Moviemax en meer, of je wil sport, nieuws of lifestyle apps, de Samsung heeft wel iets voor jou. Wie van zijn televisie een echt mediacenter wil maken, moet zeker even naar Plex kijken.

Tot slot is er ook nog de uitstekende mediaspeler. Die zeilde moeiteloos door al onze testbestanden. Audio in alle mogelijke formaten, zelfs lossless FLAC of ALAC, en video van het ‘oude’ Divx tot het gloednieuwe HEVC, de Samsung speelde het allemaal af.

,

Een gebogen scherm in de middenklasse, het blijft voorlopig een uniek zicht. Maar laat je daardoor niet afleiden, het blijft een middenklasser met alle compromissen die daarbij horen. De topmodellen, met de J9500 bovenaan, zijn toch nog een stukje beter qua beeldkwaliteit en mogelijkheden. Het prijsverschil is echter significant.

Voor echte cinefielen is de wolkvorming in donkere beelden een minpunt. Anderzijds levert de Samsung UE55J6300 uitstekende kleuren, degelijk contrast, en prima beeldverwerking. Gecombineerd met de handige Smart TV omgeving maakt dat een erg mooie televisie.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.