Redactie

Test: Sennheiser HD 630 VB

Met alle aandacht die er gaat naar het quasi-onbereikbare vlaggenschip dat de Orpheus is, zou je wel eens vergeten dat Sennheiser dit najaar een ander topmodel heeft voorgesteld. Deze HD630 VB verdient echt wel wat aandacht, want voor het solide Duitse merk is dit toch wel een heel aparte hoofdtelefoon.

Kijk je naar de klassieke high-endmodellen bij Sennheiser (HD600, HD650, HD700 en HD800), dan zijn dat allemaal open hifi-koptelefoons. Je kan rekenen op een prachtige, ruimtelijke klank bij deze toppers, maar dan wel enkel thuis.

De open constructie betekent dat ze in luidruchtige omgevingen zo goed als onbruikbaar zijn, ze zijn niet gemaakt om het harde leven van de pendelaar te overleven en je hebt aan versterkerzijde wat extra vermogen nodig om er alles uit te halen.

De HD 630VB wijkt van deze trend af, want het is een gesloten hoofdtelefoon die je zowel thuis als – en misschien wel vooral – mobiel inzet. Het blijft een premiumproduct, dat qua constructie en luxegevoel duidelijk hoger staat dan de al fraaie Momentum M2 die eerder dit jaar een EISA Award won. Let ook op de ‘HD’-label, een etiket dat Sennheiser meestal enkel voor meer audiofiele producten gebruikt.

,

Bij het vastnemen en beluisteren van de HD 630VB zie je meteen dat je deze hoofdtelefoon niet zomaar in één vakje kan stoppen. Alles aan de constructie van deze koptelefoon ademt een premiumgevoel uit, wat mooi benadrukt wordt door de gebruikte materialen.

De earcups zijn gemaakt uit een gepolijst aluminium, een lichte maar stevige metaal dat hier eveneens wordt gebruikt voor de beugel en scharnier die aan elke zijde de driverbehuizing aan de hoofdband bevestigen. De vele schroeven en de grote scharnieren die toelaten dat je de HD 630VB met een solide ‘klak’-geluid kan dichtvouwen dragen bij aan het kwaliteitsgevoel.

De zilveren kleur, de hoogwaardige mechanische onderdelen, de strakke lijnen… ze geven deze HD 630VB een tijdloze uitstraling die ergens heel Duits overkomt. Het is dus zeker geen mobiele hoofdtelefoon die op de laatste jongerentrend inpikt, maar net een design dat volgens mij goed de tand des tijds zal doorstaan.

Ik denk dan spontaan aan de designtaal van een merk zoals BMW, dat met pakweg de 5-reeks een auto heeft die zelfs tien jaar na aankoopdatum er niet echt verouderd en nog altijd hoogwaardig uitziet.

Wat niet wil zeggen dat de HD 630VB een onopvallende hoofdtelefoon is. Als je er effectief mee de trein opstapt, zal je toch gewaar worden dat dit een groter model is. Het springt op zijn manier behoorlijk uit de band. De zilveren metaalkleur en toch wat grotere afmetingen zijn één ding, maar het is nu eenmaal ook zo dat de HD 630VB een echte circumaurale hoofdtelefoon is die volledig over de oren past.

De zeer dikke oorkussens uit leder zijn zeer comfortabel en dragen ook wel bij de forse uitstraling van de HD 630VB. Om maar te zeggen: dit is geen compacte koptelefoon die je los op de oren plaatst, het is een full-sized exemplaar, met alle voor- en nadelen die je zou verwachten.

Een pluspunt – en een indicator dat het hier een betere hoofdtelefoon betreft – is in elk geval dat je de oorkussens kan vervangen. Goed nieuws voor wie graag zijn luisterervaring aanpast/tweakt, maar ook voor iedereen die zijn kostbare investering na enkele jaren op peil wil houden.

,

Na dat we het toch over het tweaken of tunen hebben, raken we een unieke eigenschap van deze hoofdtelefoon zijn: Variable Bass Control. De earcup aan de rechterzijde ziet er wat anders uit dan de linkerzijde, met een gekartelde rand waaraan je kan draaien.

Bij nadere inspectie blijkt het inderdaad een grote draaiknop waarmee je de basrespons kan variëren van weinig tot veel. Concreet komt dat neer op een significante toename of afname tot 5 dB op het 50-Hz punt, met een afnemende impact op omliggende frequenties.

Hoewel het idee van instelbare bassen niet helemaal origineel is, is de implementatie wel behoorlijk slim bij deze Sennheiser. Interessant genoeg bewandelt Sennheiser hier een heel ander pad om instelbare bassen te krijgen dan pakweg Beyerdynamic bij de Custom One Pro.

Bij die koptelefoon kan je basreflex-poorten openzetten om het laag wat voller maar minder gecontroleerd te maken. De aanpak van Beyerdynamic betekent dat je een gesloten hoofdtelefoon deels ‘opent’, met toch wat nadelen.

Sennheiser lost het met een actieve circuit op, wat een gelijke effect geeft in beide oren. De draaiknop is volledig traploos, al heb je wel een zestal grote strepen en een aantal kleintjes die je helpen bij het terugvinden van een basinstelling.

Het is voldoende stroef om te zorgen dat een gekozen instellinge bewaard blijft, ook als je met de hoofdtelefoon rondloopt. Het was wellicht wel nuttig geweest als de middenpositie (die in principe ‘neutraal’ is) voelbaar was geweest, bijvoorbeeld met een klik. Wellicht Sennheiser countert die opmerking door te stellen dat je best gewoon draait tot je een hoeveelheid bassen hoort die je het meest aanstaat.

,

De HD 630VB wordt geleverd met een dikkere – helaas, vaste – kabel van 1,2 m dat vastzit aan de hoofdtelefoon en eindigt in een 3,5 mm jack. Een 6,3 mm convertor is voorzien voor thuisgebruik. De kabel is geheel vrij van remote, want die is in de hoofdtelefoon zelf verwerkt.

Een beetje onconventioneel is dat de kabel naar het rechteroor leidt, in plaats van links. De asymmetrische indruk die je krijgt bij het aanschouwen van de HD 630VB komt net omdat aan er de zijde van de VBC-draaiknop een grote, zwarte controlevlak is waarmee je het volume kan regelen, muziek kan pauzeren en meer.

Het controlevlak is echt heel groot en bevat ‘echte’ knopjes die een voelbare feedback geven als je ze indrukt. Sommige mensen vinden dat toch wat prettiger dan de touchpads die bij steeds meer Bluetooth-hoofdtelefoons opduiken. Door de knoppen meermaals in te drukken zijn andere functies beschikbaar, zoals het weigeren van een oproep.

Bij mobiele hoofdtelefoons heb je altijd het probleem dat dergelijke functies wel werken op Android, maar niet op iPhones (of omgekeerd). Of er zijn verschillende versies beschikbaar, wat lastig is als je achteraf bijvoorbeeld je iPhone inruilt voor een Samsung-telefoon.

Maar Sennheiser heeft een snuggere oplossing voor dit probleem: via een kleine schuifknop maak je de HD 630VB Android- of iOS-compatibel. De geïntegreerde afstandsbediening werkt dus uit de doos met alle mobiele toestellen.

,

Het zal niet verrassen dat de specificaties van de HD 630VB helemaal op de mobiele bronnen zijn afgestemd. Met een impedantie van 23 ohm en een gevoeligheid van 114 dB (1 kHz/1Vrm) kan je deze hoofdtelefoon probleemloos aansturen met een smartphone of tablet. Een bijkomende hoofdtelefoonversterker is echt niet vereist.

Bij het testen luisterde ik voornamelijk via de HTC One A9, een smartphone die weliswaar een iets krachtigere output heeft dan een doorsnee toestel. Maar omdat de HD 630VB ook moet dienen in een thuisomgeving, combineerde ik de Sennheiser eveneens met een iMac verbonden met een Marantz HD-DAC1 en Sugden Masterclass HA-4.

Eerlijk gezegd was die laatste configuratie wel een beetje overkill voor zo’n efficiënte hoofdtelefoon. “Liever te veel dan te weinig”, denk ik dan maar.

Ik kon mezelf niet bedwingen om meteen met die VBC-draaiknop te spelen. Tien decibel verschil is immers een behoorlijke hoeveelheid. En inderdaad, het klankmatige verschil tussen de VBC-knop op ‘min’ en ‘max’ mag je gerust immens noemen. Ik gebruik even ‘Siamese Dream’ van Smashing Pumpkins als referentie, omdat heel wat tracks een hele vette gitaarmuur bevatten maar er toch ook verrassend veel zachtere details in de liedjes op deze rockklassieker staan.

Wat meteen opvalt is dat aanpassingen aan de basrespons niet al te veel impact heeft op hogere frequenties, iets waar ik wel voor vreesde. Het is moeilijk om heel selectief (non-elektronisch) frequenties te boosten, zonder gevolgen voor andere delen van de frequentieband.

Maar bij de HD 630VB lijkt de impact van de VBC-knop vooral links van 50 Hz te zitten, minder aan de rechterzijde (=hoger). Bij een track zoals ‘Today’ levert de Max-stand bij het uitbarsten van het refrein een waar geluidsmuur op, weinig geraffineerd, meer dan een tikje wollig – maar heel stevig.

Ik draai persoonlijk liever de knop wat terug, naar een slechts paar strepen voorbij het middelpunt. Helemaal op ‘Min’ klinkt ‘Disarm’ veel te mager, zodat het klokkenspel dat zo’n een rol speelt bij het opbouwen van dit nummer bijna geïsoleerd te horen is.

Ook bij een rustiger nummer, zoals ‘Nobody has to know’ van Spain speel ik toch even met de VBC-knop om een juiste hoeveelheid bas te vinden.

Je hebt bij de HD 630VB controle over een belangrijk deel van de klank, namelijk het laag. Na wat geëxperimenteer zocht ik zelf de extreme standen niet op, wegens een geluid dat naar mijn gevoel niet natuurlijk was. Maar het punt is dat je met deze hoofdtelefoon zelf kan bepalen wat je goed vindt.

,

Ondanks het ‘HD’-etiket is de HD 630VB een heel andere hoofdtelefoon dan zijn soortgenoten bij Sennheiser. Vergis je niet, dit is geen mobiele versie van de HD 650.

Zoals de meeste mobiele hoofdtelefoons is de HD 630VB zeker niet neutraal te noemen, zelfs met VBC op de nulstand. Daar zijn praktische redenen voor, zoals dat je bepaalde frequenties boost om achtergrondgeluid te overstemmen. Vandaar dat neutraliteit wat ons betreft ook geen absolute vereiste is bij een mobiele hoofdtelefoon; alle wijn hoeft ook niet hetzelfde te smaken.

Het midden wordt wat onderdrukt ten voordele van het laag en hogere frequenties, wat zowel een impactvol basgeluid oplevert als bijvoorbeeld zang vooraan plaatst.

De keerzijde is wel dat de HD 630VB een ‘populaire’ klank heeft. Sennheiser streeft hier ook niet naar een hyperscherpe resolutie, een bewuste keuze om het langdurig luistercomfort in de hand te werken en de HD 630VB vriendelijker te maken voor minder goede bronbestanden.

En lang luisteren, dat is iets wat echt wel mogelijk is met deze koptelefoon. De bouwkwaliteit is prima en ook het comfort is van een hoog niveau, zo hoog dat het wat hogere gewicht van 400 gram grotendeels gecompenseerd wordt. (Wie een lichter alternatief zoekt, check de eveneens prima Sennheiser Momentum 2.0)

Voeg er de interessante Variable Bass Control-functie, ingebouwde remote en Android/iOS-compatibiliteit aan toe, en je krijgt een mooie mobiele all-rounder die ook thuis van betekenis kan zijn – zolang je niet hyperanalytisch ingesteld bent.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.