Redactie

The Seven Samurai is gerestoreerd in 4K

Heel wat studio's zitten met een berg oud filmmateriaal in hun archieven. Maar film is helaas erg moeilijk te bewaren, en verliest over verloop van tijd zijn oorspronkelijke beeldkwaliteit. Daarom wordt er heel wat gedigitaliseerd.

Nu krijgt dus de epische film, The Seven Samurai, een meesterwerk van Akira Kurosawa, de aandacht die het verdient. Heb je de film nog niet gezien? Misschien ken je wel The Magnificent Seven, de beroemde western met Yul Brynner, Steve McQueen en Charles Bronson. Die film is volledig gebaseerd op The Seven Samurai.

De film wordt gedigitaliseerd naar 4K en de beeldkwaliteit gerestaureerd, frame per frame. En dat zijn er heel wat, want de film bevat meer dan 250.000 frames. Het doel is om zo goed mogelijk het origineel op pellicule te benaderen. Een titanenwerk, want de film staat vol krassen en vuil, en is veelal beschadigd. Waar de frames beschadigd zijn, probeert men die te herstellen door delen uit vorige of volgende frames te gebruiken. Bovendien is de filmrol zo verouderd dat heel wat scènes een veel te heldere tint gekregen hebben.  Dat in tegenstelling tot het sterk contrasterende zwart-wit werk dat Kurosawa voor ogen had.

Toho, de filmstudio die het werk doet, wil de film in oktober uitbrengen in Japan. Er wordt ook gewerkt aan een restauratie van Ikiru.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.