Geluid

Waarom de VRT-zenders niet meer afspelen via Sonos en co

Momenteel is het op tal van streaming- en multiroomapparaten onmogelijk om te luisteren naar de VRT-radiozenders. Een conflict tussen de openbare zender en de TuneIn-dienst is de oorzaak. Het betekent wel heel wat ongemak voor mensen die radio luisteren via toestellen van Sonos, Denon HEOS, Samsung, Bang & Olufsen, en veel meer. Bose heeft er geen last van omdat die een alternatieve dienst gebruikt, vTuner.

TuneIn is wellicht de grootste aggregator van radiostreams ter wereld. De Amerikaanse dienst verzamelt de streams van duizenden zenders zoals de VRT en biedt ze via een app aan. TuneIn verkoopt zijn toegangspoort tot tienduizenden zenders ook aan elektronicafabrikanten. Als je pakweg via een Sonos een radiostation opzoekt en beluistert, dan loopt dat achter de schermen via de TuneIn-dienst.

TuneIn heeft plannen om omzet te realiseren uit het aanbieden van radiostreams. En daar wringt het schoentje. De manier waarop dat zou gebeuren stuiten op een ‘njet’ van de VRT. Bijgevolg mogen de streams niet langer verdeeld worden via TuneIn, met als gevolg dat de VRT-streams van zenders als Radio 1, StuBru, MNM en Klara niet langer beschikbaar zijn op tienduizenden apparaten.

Hoewel de VRT zelf wel op de websites van zijn zenders uitleg geeft over het probleem, hebben de meeste audioapparaten geen manier om die informatie bij de gebruiker te krijgen. Die ervaart enkel dat zijn radiostreams niet te beluisteren zijn. Handelaars krijgen daarom klanten over de vloer die klagen. Onder meer Van Havre uit het noorden van Antwerpen stuurde daarom een mail uit om het probleem te duiden en een oplossing aan te reiken.

Een oplossing is er inderdaad, maar je kunt die op zijn best als een kunstgreep beschouwen. De streams van de VRT zijn immers nog volledig functioneel en toegankelijk via een URL. Bij bepaalde audioapparaten is het mogelijk om die URL handmatig in te voeren. Sonos beschrijft de stappen die je moet zetten op deze pagina.

Dit is ook mogelijk bij Bluesound, de partij die het probleem eerst signaleerde. Hoe je een radio-URL toevoegt, lees je op deze supportpagina van Bluesound.

Bij multiroom-speakers van Samsung moet je de volgende stappen doorlopen:

  1. Een TuneIn-account aanmaken in de TuneIn-app
  2. De URL van de VRT-zender manueel invoeren bij favorieten in de TuneIn-app (zie onder).
  3. In de Samsung mulitroom-app je TuneIn-account aanmelden op elke speaker
  4. De gewenste speaker selecteren, TuneIn aanklikken, browse en dan Favorites en je ziet je favoriete VRT-zender weer staan.

 Bij andere toestellen ontbreekt echter de mogelijkheid om handmatig een stream-URL in te voeren, zoals bij HEOS van Denon. Voor mensen met die toestellen is er momenteel geen praktische manier om naar de VRT-zenders te luisteren, al kan er in sommige gevallen wel iets geïmproviseerd worden door te werken via Bluetooth en een mobiel toestel.

De VRT zelf noemt de problemen “tijdelijk” en zegt binnenkort aan tafel te gaan zitten met TuneIn. We hebben de persdienst van de VRT gecontacteerd om meer informatie te krijgen en zullen dit bericht updaten als er meer duidelijkheid is.

 

,

De lijst met de URL’s van de VRT-zenders die je eventueel kun invoeren op je audiosysteem staan hieronder opgesomd (met dank aan het verzamelwerk van AND Benelux, importeur van Bluesound):

Radio 1 (96kbps)

Radio 1 classics (96kbps)

Radio 2 West-Vlaanderen (96kbps)

Radio 2 Oost-Vlaanderen (96kbps)

Radio 2 Limburg (96kbps)

Radio 2 Vlaams-Brabant (96kbps)

Radio 2 Antwerpen (96kbps)

Sporza (96kbps)

http://mp3.streampower.be/sporza-high

Klara (96kbps)

Klara contionuo (96kbps)

Klara jazz (96kbps)

Studio Brussel (96kbps)

Studio Brussel Rock it! (96kbps)

MNM (96kbps)

MNM Hits (96kbps)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.