OLED-beeldtechnologie laat knappe ontwerpen toe, een mogelijkheid die LG niet laat liggen. Dit jaar werd er gekozen voor ‘Picture on Glass’. Het OLED-scherm is bevestigd op een glasplaat die 5 mm rondom het scherm uitsteekt, een design dat vooral van opzij bekeken opvalt. Maar ook frontaal is er een blikvanger. Waar we tegenwoordig de luchtigste voeten zien, opteerde LG voor een uitgesproken soundbar. De horizontale grille vormt een mooie visuele basis voor het scherm, de voetplaats valt nauwelijks op. Net zoals vorige jaren werkte LG samen met Harman Kardon voor de geluidsoplossing.
,
Aan de zijkant vinden we vier HDMI-aansluitingen die allemaal klaar zijn voor HDR, samen met drie USB-slots waarvan een USB 3.0. De rest van de aansluitingen staat achteraan, wat strakke wandmontage licht kan hinderen. Voor de antenne-aansluitingen, de oudere analoge aansluitingen en de bedrade netwerkaansluiting is dat geen al te groot probleem. Maar ook de hoofdtelefoonaansluiting staat achteraan, wat toch een lastige keuze is. De LG is uitgerust met Bluetooth voor een toetsenbord of draadloze hoofdtelefoon.
,
WebOS, het smart tv-systeem van LG is ondertussen aan zijn derde generatie toe. De handige launcherbar onderaan het scherm is natuurlijk gebleven. Er is wel geen onderscheid meer tussen het startscherm en alle andere tegels, je kan nu gewoon naar rechts scrollen om alle mogelijkheden te bekijken. Uiteraard kan je ook de volgorde van de tegels wijzigen, zo plaats je externe bronnen, live tv, en apps eenvoudig naast elkaar. Uiterst links vind je een snelkoppeling naar je favoriete kanalen (op de interne tv-tuners), en de laatst gebruikte bron, zodat je makkelijk en snel zapt tussen twee bronnen. WebOS 3.0 voelde ook erg vlot aan in gebruik, zodat je met veel plezier de mogelijkheden van je tv exploreert.
De E6 wordt geleverd met twee afstandsbedieningen. De grootste is een premiumversie van LG’s Magic Remote. Ze is bijzonder handig, heeft een overzichtelijke layout en duidelijke opschriften en dient natuurlijk ook als aanwijzer. Ze beschikt over een ingebouwde microfoon, die erg handig is voor zoekopdrachten. De kleinere remote is een eenvoudige zapper met enkel Home, volume, kanaal, externe bronnen, en een d-pad. Dankzij de grotere toetsen is dit een perfect alternatief voor dagelijks gebruik, als je de aanwijzer niet wil gebruiken.
WebOS heeft nu ook een erg goede smartphone-app, LG TV Plus. Die doet dienst als aanwijzer, remote en heeft een erg handige launcher voor alle toepassingen. De content van je smartphone bekijk of beluister je met een paar klikken op de tv.
,
Bij de eerste testen scoort de LG uitstekend. Deinterlacing, en detectie van video- en film framerates werkt snel en erg betrouwbaar, waardoor je gedetailleerde beelden krijgt die vrij zijn van gekartelde randen. De ruisonderdrukking rekent af met willekeurige ruis, maar ook met compressieruis (blokvorming). De sterkte van de ruisonderdrukking is instelbaar, of je kan het volledig uit zetten. Upscaling van dvd of Blu-ray naar Ultra HD-resolutie leverde prachtige resultaten. De Superresolutie instelling scherpt het detail lichtjes aan, maar gaat zo subtiel te werk dat je het bijna niet merkt. Het OLED-scherm zorgt voor een fantastisch contrast, daar komen we zodadelijk op terug, en dus is er weinig nood aan dynamische contrastverbetering. Overdag, bij veel licht kan de laagste stand het beeld wat extra punch geven.
Bewegingsscherpte blijft een gemengd punt. De snelle reactietijd van het OLED-paneel maakt dat er geen of nauwelijks donkere sleepsporen zijn op snel bewegende voorwerpen. Maar LG gebruikt nog steeds geen technieken om het lichte uitvegen van het beeld tegen te gaan. Daardoor haal je niet de maximale scherpte, al blijft het resultaat wel erg goed. Met de Trumotion instelling op ‘vloeiend’ zagen we teveel interpolatie-artefacten, kies liever voor ‘helder’. Die instelling geeft optimaal detail, en behoorlijk vloeiende panbeelden.
,
LG’s OLED-panelen verbeteren elke generatie. En we merken dat dat ook dit jaar het geval is. Vorig jaar worstelde de OLED-tv’s nog met een licht gebrek aan zwartdetail. Dat is jaar duidelijk aangepakt. We merken nu enkel nog dat de subtielste zwarttonen verdwijnen in de bioscoop beeldpreset. Door ‘helderheid’ naar 52 op te trekken was dat probleem opgelost. De perfecte zwartwaarde zorgt voor een ongelooflijke diepte, en nu er ook iets meer zwartdetail zichtbaar is, hebben donkere scenes nog meer gevoel.
Omgevingslicht kan een serieuze hinderpaal zijn voor die prachtige zwartprestaties omdat het reflecties veroorzaakt. Dat wist LG ook, en daarom kreeg het scherm een anti-reflectiefilm dat erg efficiënt werkt. We maken er in een keer gebruik van om nog eens op te merken dat OLED een zeer ruime kijkhoek heeft, zodat ook de mensen die niet perfect voor het scherm zitten nog steeds van diepe contrasten en rijke kleuren genieten. Het scherm levert ook een zeer goede uniformiteit.
De grijsschaal blijkt in de bioscoop beeldpreset uitstekend gekalibreerd te zijn. De donkerste tinten hebben wat te veel groen, maar de fout blijft onder de zichtbaarheidsdrempel, en heeft dus geen impact. Het kleurbereik is perfect en huidskleuren zijn prima. Let wel op met meer intense beeldpresets zoals Sport, die staan zo afgesteld dat rood veel te rijk is, ook in de huidstinten waardoor de meeste mensen aan een dodelijk geval van zonnebrand lijken te lijden.
,
Het blijft een moeilijk punt, OLED-schermen kunnen onderhevig zijn aan inbranden. LG heeft daarom een aantal functies ingebouwd om dit effect tegen te gaan. ‘Schermverplaatsing’ zorgt er voor dat het beeld met tussenpozen verschoven wordt, en met ‘Paneelgeluid wissen’ kan je beeldinbranding ongedaan maken, die operatie duurt wel erg lang. LG liet wel weten dat het scherm dit sowieso zelf doet wanneer je de tv uitschakelt. De operatie duurt dan ongeveer een kwartiertje. Schakel je tv dus niet consequent uit door het stopcontact af te zetten, maar zet hem in standby met de remote.
,
LG neemt een uitzonderlijke plaats in in het huidige televisielandschap, want als enige ondersteunen hun tv’s zowel HDR10 als Dolby Vision. HDR10 is de verplichtte standaard op Ultra HD Blu-ray-schijven, Dolby Vision is optioneel. Voorlopig is het onmogelijk te zeggen welke standaard uiteindelijk de markt zal veroveren, en dat geeft deze LG-tv toch een belangrijke troef als je echt de beste HDR-vooruitzichten wil. Netflix biedt bijvoorbeeld beide standaarden aan, en op deze LG kan je dus van Marco Polo genieten in Dolby Vision.
OLED mag dan perfect zwart en een ruime kijkhoek voorleggen, op vlak van helderheid loopt de technologie nog wat achter op lcd. Alhoewel… Deze nieuwe generatie claimt een piek helderheid van 800 nits, waarmee het al behoorlijk in de buurt komt van lcd. Bij de metingen was 709 nits het maximum dat we konden bereiken, op een klein deel van het scherm. Bij een volledig wit scherm zakte dat naar 125 nits. Dat is dan weer lager dan op de OLED-modellen van vorig jaar, die haalden nog 141 nits. We zeggen er wel bij dat we daar in de praktijk absoluut geen last van hadden.
Het kleurbereik haalt een ruime 96% van het DCI-P3 palet, waarmee de tv zich bij de kop van het peloton plaatst. Met die resultaten is het ook duidelijk dat de LG zijn Ultra HD Premium logo dubbel en dik verdient.
,
De Harman Kardon soundbar onder de tv is een uitstekende keuze. Met 40 Watt muziekvermogen en een 20 Watt Woofer is de soundbar in staat om flink wat volume te creëren, zonder alle detail weg te drukken. Het systeem beschikt ook over Magic Sound Tuning, waarbij de Magic Remote gebruikt wordt als microfoon om de kamereigenschappen te detecteren en de klank aan te passen. Het resultaat mag gehoord worden, flink wat spierkracht in de actiescenes, maar subtiel genoeg om klassieke muziek of gitaarrock te beluisteren.
De LG is voorzien van een volledige tv-tuner, maar beschikt slechts over één CI+-slot. Dankzij Multi-View kijk je tegelijk twee kanalen, of een tv-kanaal gecombineerd met een externe bron, of zelfs twee externe bronnen.
De mediaspeler is erg veelzijdig. Bij de audioformaten ontbreekt enkel ALAC, maar FLAC is wel ondersteund. De videospeler wist raad met al onze testbestanden en de beeldkwaliteit was prima. Je kan bovendien nog genieten van een ruime keuze internet-apps, waaronder Netflix (met HDR), YouTube, Spotify en de game streaming dienst Gamefly. Tot slot ondersteunt de LG ook nog 3D, een feature die bij sommige merken verdwenen is.
,
De LG OLED65E6V is een pracht van een televisie. Het perfecte contrast van OLED geeft alle lcd-tv’s het nakijken. LG combineert dat met een knap design, uitstekende kleuren, zeer goede beeldverwerking en prima geluid. Cinefielen hoeven niet verder te zoeken. Maar ook overdag is deze OLED een waar genoegen. Dat de tv bovendien als enige zowel HDR10 als Dolby Vision ondersteunt, geeft hem nog een zetje in de richting van de top. En al die techniek is dan nog gemakkelijk te bedienen, dankzij WebOS 3.0. Helaas, de beste zijn heeft duidelijk een erg zware prijs.
,
Wat: Ultra HD OLED-tv
Schermformaat: 65 inch (165 cm)
Aansluitingen: 4x HDMI (1x ARC, 4x v2.0a), 1x composiet video, 1x component video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 2x antenne
Extra’s: WiFi (802.11ac) ingebouwd, USB/DLNA-mediaspeler, WebOS 3.0, DVB-T/C/S2, CI+-slot, Magic Remote, HDR (HDR10, Dolby Vision)
Afmetingen: 1.461 x 893 x 200 mm (incl. voet)
Gewicht: 24,8 kg (incl. voet)
Verbruik:145 / 0,3 watt (Energielabel A)