Redactie

Belgische bioscopen slaan massaal 3D-brillen in

Tien Belgische bioscopen leggen dinsdagavond 3D-brilletjes naast de stoelen klaar voor het actiespektakel Beowulf. Met de nieuwe digitale 3D-filmtechniek hopen ze nieuwe bezoekers bij hun dvd-spelers en HD-televisies weg te lokken.

Beowulf, een animatiefilm vol draken en ridders en met een hoofdrol voor actrice Angelina Jolie, vormt de aftrap voor het Kinepolis-bioscoopconcern om een groot 3D-filmoffensief te starten. Buiten de tien Belgische zalen zal Beowulf in zes Franse zalen en in een bioscoopcomplex in Madrid te zien zijn.

Hoofdpijn weg
De grootste problemen die ouderwetse 3D-brillen veroorzaakten, duizeligheid en hoofdpijn na langdurig kijken, zijn met de nieuwe digitale techniek verholpen. De ouderwetse analoge projectoren vertoonden filmbeelden met twee camera’s vanuit een hoek van negentig graden. Omdat de opnamen vaak niet naadloos gelijk liepen, konden de hersenen gedesoriënteerd raken, waardoor bezoekers pijnlijke ogen kregen.

Dolby, bekend van zijn surroundsystemen, ontwikkelde samen met het Duitse Infinitec een methode waarbij een razendsnel draaiend, gekleurd wiel en microscopische spiegels de bezoekers in de waan laten dat ze naar driedimensionale beelden kijken. Daar hebben ze wel nog steeds een elektronische variant van het 3d-brilletje voor nodig, dat is voorzien van speciale lcd-‘glazen’.

Deze manier van projecteren is echter niet de enige techniek die lonkt naar de bioscoopzalen. Concurrent Real D ontwikkelde een methode waarbij twee gekoppelde camera’s hun beelden tegelijkertijd met een infrarode laserstraal op het projectiescherm afschieten. Bezoekers krijgen wederom een elektronische bril op het hoofd, die reageert op informatie uit de laser. Omdat ook de film is opgenomen met twee gesynchroniseerde camera’s, krijgen beide ogen tientallen beeldjes per seconde in ‘stereo’ te verwerken. De bril dekt afwisselend de ogen af, waardoor het driedimensionale effect ontstaat.

Regisseurs druk bezig
Een select groepje regisseurs is verrukt met de nieuwe manier van filmen en heeft stevig in Hollywood gelobbyd om digitale 3D-films geaccepteerd te krijgen. Niet alleen Beowulf-regisseur Robert Zemeckis (Back to the Future), maar ook James Cameron (Titanic), Steven Spielberg (Saving Private Ryan) en Peter Jackson (Lord of the Rings) zijn bezig met driedimensionale filmprojecten. Volgens Wired zijn de twee laatstgenoemde regisseurs bezig om een 3D-drieluik over stripheld Kuifje op te nemen.

Digitale 3D-cinema is in de Verenigde Staten al een daverend succes. Ruim duizend bioscopen hebben filmzalen ingericht met de nieuwe projectoren van Real D om Beowulf te kunnen vertonen. Dolby heeft nog geen cijfers bekendgemaakt, maar probeert met alle mogelijke moeite dat getal te evenaren.

Bioscopen maakt het niet uit welke fabrikant ze een toverdoos levert. Bij elke 3D-vertoning schiet de kaartverkoop omhoog. In Nederland is Angeline Jolie dinsdagavond tijdens een voorstelling van Pathé Buitenhof in Den Haag in drie dimensies te bewonderen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.