Redactie

China mengt zich in wedloop om HD-beeld

Het Blu-ray- en HD DVD-kamp vechten elkaar nog altijd de tent uit, maar in China weten ze het al: CH-DVD wordt de nieuwe standaard voor high definition beeld. Trots presenteerde een Chinees lab deze week een derde variant in de nog onbesliste dvd-wedloop.

Het Optical Memory National Engineering Research Center (OMNERC), dat verbonden is aan de Tsinghua Universiteit in Peking, presenteerde het nieuwe schijfje en richtte vervolgens meteen de belangengroep China High Definition DVD Industry Association (CHDA) op. CH-DVD, dat ondersteuning krijgt van het overkoepelende DVD Forum, verschilt technisch gesproken weinig van een HD DVD-exemplaar. Het grootste verschil tussen de twee formaten is de verregaande kopieerbeveiliging die de Chinese technici inbouwen om de hang naar piraterij van de Chinese bevolking het hoofd te bieden.

De nieuwe CHDA-groep bestaat uit lokale producenten, overheidsdiensten en internationaal erkende distributeurs. De eerste CH-DVD-spelers moeten volgend jaar van de monteerband rollen.

De enorme productiecapaciteit van de Chinese industrie kan de twee gevestigde namen in de HD-strijd met de ogen doen knipperen. Ars Technica ziet vooral gevaar opdoemen voor Blu-ray, omdat HD DVD door de nauwe technische overeenkomsten gemakkelijk zijn koopwaren kan laten produceren in een Chinese fabriek. Hoewel het nu al duurdere Blu-ray op dit moment een lichte voorsprong heeft, kan een dergelijk prijsverschil de balans doen overslaan.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.