Redactie

Hackers slopen censuur uit bloedspektakel Manhunt 2

Door extreme geweldscènes te censureren, wist Manhunt 2 een verbanning te voorkomen. Hackers hebben het bloed toch in beeld weten te krijgen. Maar de keurmeesters blijven, ondanks felle protesten, bij hun oorspronkelijke oordeel.

Een dag na het verschijnen van het controversiële spel verzonnen hackers een manier om de beperkingen van Take-Two Interactive terug te draaien voor de PSP-versie van Manhunt 2. Door code te herschrijven voor een gehackte draagbare PlayStation-console, kregen spelers alsnog de executies te zien die Manhunt 2 een totaal verbod in Groot-Brittannië opleverden en een adult only-waardering (AO) in de Verenigde Staten. AO is voor consolemakers als Sony, Microsoft en Nintendo het sein om dergelijke games niet in hun catalogus op te nemen, omdat veel Amerikaanse winkelketens ze resoluut weigeren.

“Niemand immuun voor hackers”
Toen Amerikaanse oudergroeperingen hoorden dat de bloedigste passages van het spel weer in omloop zijn, hernieuwden ze hun eis om de AO-waardering voor Manhunt 2 in ere te herstellen. Take-Two, dat meteen het bloed begon op te dweilen, kwam met de volgende verklaring:
“Helaas is niemand in de entertainmentindustrie immuun voor hackers. We hopen dat consumenten zich niet zullen bezighouden met hacken of het downloaden van illegaal aangepaste exemplaren van onze spellen”, zo citeert Gamespot.com topman Strauss Zelnick van Take-Two. “We moedigen hen aan om onze games te beleven zoals ze bedoeld zijn om te spelen. We willen daarnaast benadrukken dat Manhunt 2 is bedoeld voor een publiek van zeventien jaar of ouder.”

Manhunt 2 had de genoemde leeftijdsclassificatie, een zogeheten M-waardering, van gamekeurmeester Entertainment Software Rating Board (ESRB) gekregen nadat het de meeste bloederige taferelen onherkenbaar had gemaakt. ESRB zag echter geen nieuwe reden om strenger op te treden tegen het spel, dat draait om een hoofdpersoon die zich door gewelddadig te moorden een weg vecht uit een inrichting voor gestoorde criminelen.

Take-Two heeft reden tot opgelucht ademhalen, omdat het onlangs al mis ging bij een ander spel. Grand Theft Auto: San Andreas bevatte het verborgen seksspelletje Hot Coffee, dat via een hack te spelen was op de pc-versie van het spel. De gamesbond was niet op de hoogte van Hot Coffee en stelde de classificatie bij naar adult only.

Nadat een andere spelmaker had verzuimd een ontblote vrouwelijke torso te melden, beloofde ESRB een boete van een miljoen dollar aan de volgende boosdoener. Omdat Take-Two de gehele spelinhoud netjes heeft gemeld en omstreden gedeelten heeft afgedekt, ontloopt het de straf en een rampzalige herwaardering.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.