Redactie

Hitachi P42T01E

Hitachi snoept van twee walletjes. Het flatscreen-aanbod van de fabrikant omvat namelijk zowel lcd- als plasmaschermen. Uit de nieuwe topserie van Hitachi selecteerden we een 42 inch plasmascherm met typenummer P42T01E voor een test.

Rond het beeldscherm zit een donkere, zwarte rand, terwijl de rest van de tv in een aantrekkelijk, donkergrijs jasje zit. Minder goed nieuws is dat zowel het scherm zelf als de zwarte rand een sterk reflecterende werking heeft. Onder aan het scherm zitten links en rechts twee compacte luidsprekers. Daartussen zit een knap verstopte klep waaronder zich de voornaamste bedieningstoetsen bevinden, en enkele in- en uitgangen.

Het gaat concreet om een composiet- en een S-video-ingang, een stereo cinch-ingang, een hoofdtelefoonuitgang en een HDMI-ingang. Ten slotte ontwaren we ook nog een SD-kaartslot en een USB-poort. In dat eerste slot kunt u SD- en MMC-kaarten stoppen, waardoor u foto’s kunt weergeven op het beeldscherm, en op het tweede kunt u een fototoestel of een fotokaartlezer aansluiten voor hetzelfde doel.

Ins en outs
We vinden de verschillende in- en uitgangen achterop niet allemaal even goed gekozen. Zo zitten er drie Scart-aansluitingen, tegenover slechts één HDMI-poort. Dat had precies andersom moeten zijn. Verder zit er een component video-ingang op de Hitachi, een stereo cinch-ingang en een stereo minijack-ingang. Vreemd genoeg zien we ook een composiet- en een stereo cinch-uitgang zitten. Een optische digitale uitgang voor audio is eveneens van de partij.

We hebben ook nog recht op een common interface-kaartslot, een antenneaansluiting en een stroomuitgang voor de gemotoriseerde voet. Hitachi heeft namelijk de fijne gewoonte om sommige schermen uit te rusten met een verstelbare voet, waarmee u het scherm via de afstandsbediening een graad of dertig naar links of rechts kan laten draaien. Bijzonder handig als u niet recht voor het scherm zit. Hitachi heeft trouwens aangekondigd dat zijn volgende generatie schermen ook een biertje kan halen uit de koelkast. Oké, dat laatste hebben we verzonnen.

Test
Een blik op de specificaties leert ons dat de resolutie 1.024 bij 1.080 pixels bedraagt. Blu-ray- en HD DVD-schijfjes kunnen dus niet helemaal verliesvrij worden weergegeven, maar gezien het 42 inch schermformaat is dat bepaald geen drama. De GUI-menu’s (graphical user interface) zijn duidelijk en hier en daar erg uitgebreid – er is bijvoorbeeld een zeer uitgebreid kleurenmanagementsysteem – maar de overgang van de ene pagina naar de andere neemt veel te veel tijd in beslag.

De beeldkwaliteit van analoge tv-uitzendingen is erg overtuigend. Een natuurlijk beeld met diepe, rijke kleuren en een mooie zwartweergave. Overigens krijgen we dat beeld pas te zien na behoorlijk wat kampeertijd in de GUI-menu’s. Via HDMI sluiten we nu de Pioneer BDP-LX70 Blu-ray-speler aan. Dezelfde kwaliteiten die ook al opvielen bij de tv-kijktest zijn hier opnieuw aan de orde, maar het beeld is uiteraard een stuk scherper. De geluidskwaliteit is redelijk, maar de laagweergave blijft nogal achter.

Hitachi P42T01E

Prijs: 1.499 euro (november 2007)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.