Redactie

Kroes knijpt oogje dicht voor belastingvoordeel Franse games

De Europese Commissie staat toe dat Franse spelmakers twintig procent van hun ontwikkelingskosten terugkrijgen als zij titels produceren die de Europese cultuur uitdragen.

Het Franse parlement keurde eind vorig jaar een plan goed dat financiële steun aan ontwikkelaars van computerspellen gelijkstelt aan subsidie voor de filmindustrie. Als een spel voldoet aan voorwaarden als originaliteit, kwaliteit en promotie van de “Europese culturele diversiteit”, komt het in aanmerking voor een flinke teruggave.

Daarmee trok de lidstaat de aandacht van eurocommissaris Neelie Kroes, die onderzocht of het plan geen oneerlijk concurrentievoordeel oplevert voor Franse gamesproducenten. Woensdag maakte de Commissie bekend dat het geen moeite heeft met de ‘cultuurbonus’. “Gezien het kleine marktaandeel van de ontwikkelaars die onder de maatregel vallen, is de Commissie afdoende tevreden gesteld dat de maatregel een beperkt effect zal hebben op concurrentie en handel tussen de lidstaten”, zegt zij in een verklaring.

De Franse regering is met het plan op de proppen gekomen om tegenwicht te bieden aan landen buiten Europa die lokale spelstudio’s financieel ondersteunen. Canada stak vorig jaar 350.000 dollar in Fortune Cat Games Studio, een gamesbedrijf dat worstelend talent een thuisbasis moet bieden. Volgens Gamesindustry.biz komt meer dan de helft van de in 2007 geproduceerde Franse gametitels in aanmerking voor het belastingvoordeel.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.