Redactie

RIAA-beklaagde draait rollen om

Een Amerikaanse vrouw uit Oregon heeft copyrightwaakhond RIAA en verschillende grote platenmaatschappijen aangeklaagd. Zij stond zelf terecht voor illegaal downloaden, maar de zaak werd wegens gebrek aan bewijs ingetrokken.

Tanya Andersen werd in 2005 aangeklaagd wegens het illegaal delen van muziekbestanden. Ze zou via het p2p-programma Kazaa een verzameling rapnummers online hebben aangeboden onder de alias gotenkito. Andersen ontkende ten stelligste en diende onmiddellijk een tegenaanklacht in. Het enige bewijs dat de Recording Industry Association of America (RIAA) had voor de beschuldiging, was een IP-adres dat haar zou toebehoren.

De vrouw zegt dat ze zelf de gegevens van gotenkito wist te achterhalen en dat ze die heeft aangeboden aan de RIAA. De organisatie wilde echter niets weten van deze nieuwe informatie en zette de zaak door. Na de vrijspraak van vorige maand eist Andersen daarom nu compensatie voor ‘kwaadwillende rechtsvervolging’ .

Dit is slechts één van de vele beschuldigingen aan het adres van de copyrightwaakhond. Hoewel de zaak tegen Andersen bijzonder wankel was, bleef de vertegenwoordiger van de grote Amerikaanse platenmaatschappijen stug doorgaan met de bewijsverzameling. De RIAA zou zelfs, buiten haar medeweten om, hebben geprobeerd om haar achtjarige dochter thuis en op school aan te spreken.

Naast compensatie voor de schending van haar privacy wil Andersen genoegdoening voor laster, smaad en misleidende zakenpraktijken van de bedrijven die de RIAA vertegenwoordigt.

Haar advocaat Rich Vasquez gelooft dat de aanklacht van ‘kwaadwillende vervolging’ een goede kans van slagen maakt in de rechtszaal. Als Andersen in haar opzet slaagt, opent dit deuren voor andere mensen die door RIAA zijn aangeklaagd. “Als je genoeg mensen een aanklacht voor ‘kwaadwillende vervolging’ laat indienen, kun je een patroon van wanpraktijken bij de RIAA aantonen”, zei Vasquez tegen Ars Technica.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.