Redactie

ViewSonic PJ258D ViewDock

Modieus en hip zijn is belangrijk, ook voor AV-apparatuur. En wat staat er tegenwoordig meer symbool voor hip dan een iPod? Het lag dus in de lijn der verwachtingen dat we vroeg of laat een projector met iPod-dock over de vloer zouden krijgen.

Deze kleine projector van ViewSonic meet nauwelijks 30 x 20 x 9 cm en weegt slechts 1,8 kilogram. Aan de achterzijde treffen we een Composite Video-, S-Video- en D-Sub-ingang voor VGA aan. HDMI-, DVI- of Component Video-aansluitingen ontbreken. We vermelden wel dat u Component Video via een optionele kabel kunt aansluiten op de D-Sub-connector.

Er is een ministereojack voorzien voor geluid en het toestel beschikt over één 1 watt-luidspreker. De kleine afstandsbediening is voorzien van een laserpointer en er is een zachte draagtas meegeleverd.

Het opvallendste kenmerk is echter de iPod-dock bovenaan. De projector zelf is een DLP-toestel met een resolutie van 1.024 x 768 pixels. De lamp produceert volgens de specificaties 2.000 lumen en er moet een contrast van 2.000:1 haalbaar zijn. De zoom wordt bediend via een schuifknop boven aan het toestel. Dat is iets makkelijker dan een tweede ring rond de lens, die we regelmatig verwarren met de focusring.

Erg flexibel in plaatsing is het toestel niet; er is geen lensshift en de zoom is beperkt (1,2x). Zodra de lamp aanspringt, wordt duidelijk dat de lichtopbrengst inderdaad erg hoog is. Jammer genoeg gaat dat gepaard met een nogal overdreven lawaai. In de twee mogelijke Eco-modi van de lamp is het lawaai al heel wat minder, en de lichtopbrengst is nog ruim voldoende.

We drukken onze iPod in de PJ258D ViewDock. Een eerste vaststelling is dat de bediening niet erg makkelijk is. We hadden een iPod-achtig on-screenmenu verwacht, maar dat blijkt niet het geval. U moet de iPod zelf gebruiken om te navigeren terwijl hij in de dock staat. Als de video eenmaal speelt, kunt u wel gebruikmaken van de play/pauzetoets op de afstandsbediening. Bij foto’s kunt u naar de volgende foto gaan met behulp van de afstandsbediening. De kwaliteit hangt natuurlijk erg af van het bronmateriaal.

Een trailer van de Apple-website, die specifiek voor de iPod is bedoeld, ziet er alvast verschrikkelijk uit op een groot scherm. Wanneer we zelf materiaal converteren, oogt het al heel wat beter, maar de kwaliteit blijft bescheiden. Dat heeft ook enigszins met de algemene beeldkwaliteit te maken. Het contrast blijkt immers erg beperkt. Ofwel we verliezen veel detail in wit, ofwel in zwart. En ook de kleurweergave kan beslist iets beter.

ViewSonic PJ258D ViewDock

Prijs: 999 euro (juli 2007)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.