Redactie

Apple aangeklaagd wegens patentinbreuk iTunes

ZapMedia Services heeft Apple aangeklaagd wegens de manier waarop de iTunes-winkel muziek en andere content distribueert naar mediaspelers zoals de iPod.

Apple maakt hiermee volgens ZapMedia Services inbreuk op twee patenten die acht jaar geleden zijn aangevraagd door het oorspronkelijke bedrijf ZapMedia. Het eerste octrooi werd in maart 2006 toegekend, afgelopen dinsdag volgde het tweede. Een dag later diende ZapMedia Services de aanklacht al in bij een districtrechtbank in Oost-Texas.

De patenten beschermen, zoals wel vaker, een niet al te specifiek idee. Kort samengevat komt het neer op een database-serverapplicatie die de toegang tot digitale content beheert en deze content naar mediaspelers verstuurt. ZapMedia Services spreekt daarnaast van "een systeem om hardware, software en content aan consumenten te leveren, waarmee zij hun digitale mediabezittingen kunnen beheren".

ZapMedia zou zijn visie tot in detail hebben besproken met meerdere grote bedrijven, waaronder Apple. Dat heeft het idee gestolen, luidt het. "Zonder ZapMedia om toestemming te vragen, onthulde Apple nadien zijn eigen systeem. Apple kondigde in oktober 2001 zijn iPod mp3-speler aan met een geïntegreerde iTunes softwareapplicatie, en in april 2003 zijn iTunes Store", aldus ZapMedia Services in een officiële verklaring.

ZapMedia heeft in de loop van 2006 en 2007 naar eigen zeggen tevergeefs geprobeerd om er met Apple uit komen, door licenties aan te bieden. Het bedrijf wil nu een niet nader genoemde financiële schadevergoeding en een verbod voor Apple. Wanneer de jury besluit dat de veronderstelde patentinbreuk moedwillig is, wil ZapMedia Services een drievoudige schadevergoeding zien.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.