Redactie

Bijna alle Britse jongeren downloaden illegaal muziek

Uit een studie blijkt dat de overgrote meerderheid van de Britse jongeren illegaal muziek kopieert. Bij 14- tot 17-jarigen verzamelt 89 procent muziek op illegale wijze. In de categorie 18 tot 24 jaar is dat zelfs 96 procent.

De studie werd uitgevoerd door British Music Rights, een belangenvereniging van de Britse muziekindustrie. De verhouding tussen legale en illegale muzieknummers op een muziekspeler is ongeveer fiftyfifty bij jongeren. De gemiddelde (digitale) muziekspeler bevat 1.770 nummers, waarvan er 842 illegaal verkregen zijn.

Twee derde van de ondervraagde jongeren kopieert cd’s via vrienden, stuurt nummers door per e-mail of kopieert wel eens een draagbare harde schijf.

Bereid om te betalen
Er is ook goed nieuws voor de belangenorganisatie. Zo wil tachtig procent van de Britse jongeren betalen voor een muziekabonnement waarbij ze voor enkele ponden per maand legaal muziek kunnen beluisteren. Zelfs met het bestaan van deze dienst zou zestig procent nog steeds cd’s kopen.

"Het is duidelijk dat deze jonge generatie even sterk met muziek begaan is als de vorige generaties", reageert Feargal Sharkey, hoofd van British Music Rights. "In tegenstelling tot wat beweerd wordt, zijn ze zelfs bereid ervoor te betalen, maar enkel als het wordt aangeboden op de manier dat zij het willen."

De juiste commerciële afspraken tussen technologische platformen en de muziekindustrie zijn volgens Sharkey dan ook nodig, zodat de sector zich kan herpakken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.