Redactie

Binnenkort één Europese prijs voor iTunes

Op aandringen van de Europese Commissie gaat Apple binnenkort een Europese eenheidsprijs lanceren voor via iTunes aangekochte muziek. Europa hekelt al een tijdje het prijsbeleid van het bedrijf, dat per land verschilt. Nu er een overeenkomst is bereikt, onderneemt de commissie geen verdere stappen.

Apple zelf is altijd een voorstander geweest van een Europese eenheidsprijs, maar speelt de bal steeds door naar de platenmaatschappijen. Die hanteren licentieovereenkomsten per land, wat de prijzen lokaal doet variëren. De EU besloot beide partijen op het matje te roepen. De muziekindustrie en Apple wijzen naar elkaar, maar Europa beslist nu dat de afspraken tussen de twee geen reden zijn voor variabele prijzen in Europa.

Wat de Europese eenheidsprijs precies zal zijn, is voorlopig nog onduidelijk. Zo betalen Britten momenteel ongeveer tien procent meer voor een nummer dan muziekliefhebbers in ons land. De kans is niet uitgesloten dat de ‘goedkope landen’ in de toekomst meer moeten betalen.

Een resterend punt van kritiek is dat Europeanen slechts muziek kunnen kopen in de iTunes Store van hun land; en dit op basis van de plaats waar hun kredietkaart werd aangevraagd. De EU heeft echter begrip voor het feit dat de muziekindustrie lokale licentievoorwaarden heeft, waardoor een Europese iTunes Store geen eenvoudige zaak is.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.