Redactie

De vier HD-aanbieders vergeleken

Zowel Belgacom als TV Vlaanderen meldt dat het nog deze maand met een HD-aanbod komt. Daarmee telt ons land vier aanbieders die tv in hoge definitie uitzenden. Maar kunt u door de bomen het bos nog zien? Wat heeft u nodig buiten een HD-televisie? Bent u wel aansluitbaar? En vooral: wat mag het kosten? ZDNet vergelijkt de vier spelers op de markt.

Belgacom
Als laatste van de vier maakt Belgacom bekend dat het vanaf 14 april HD kan verdelen. Al geldt dat aanbod momenteel nog maar voor net de helft van de bevolking. Het VDSL2-netwerk dat het bedrijf gebruikt voor de signalen wordt immers nog uitgerold.

Het aanbod van de blauwe reus bestaat uit één nog onbekend gratis kanaal en acht betalende zenders, die u voor 9,95 euro per maand ontvangt. Hier gaat het om Discovery, Disney, Cinemagic, EXQI, HD1, History, Melody Zen en Luxe TV.

Om de zenders te kunnen bekijken heeft u net zoals bij de andere aanbieders een HD-decoder nodig, al zijn de recentste digitale decoders van Belgacom hier al mee uitgerust. Voor nieuwe klanten ligt de prijs van de HD-decoder op 200 euro, maar het bedrijf biedt ook een huurmogelijkheid aan voor 6 euro per maand.
Voor een HD-recorder gelden dezelfde voorwaarde. Wel betaalt u voor de opnameservice nog 2 euro per maand. Wie al klant is voor digitale televisie komt goedkoper uit. Deze mensen kunnen indien nodig hun HD-decoder gratis inruilen en betalen een eenmalige activatiekost van 50 euro.

INDI
Deze leverancier van digitale televisie beet vorig jaar het spits af met HD. Het bedrijf is op 10 april exact een jaar bezig met het uitzenden in hoge definitie. Het aanbod is echter enkel beschikbaar voor wie in de zone van Interkabel woont. Dat wil zeggen dat u tot de intercommunales van Integan, Interelectra, PBE en WVEM moet behoren om aansluitbaar te zijn.

Vooropgesteld dat u al een HD-televisietoestel heeft, moet u bij INDI enkel nog een HD-decoder of HD-recorder (met een ingebouwde ontvangstfunctie) kopen. Deze apparaten kosten respectievelijk 229 en 369 euro, plus 25 euro activatiekost.

VTM, dat enkele programma’s in hoge definitie uitzendt, ontvangt u gratis. Daarnaast kunt u voor 9,95 euro per maand een pakket van zes kanalen ontvangen: National Geographic Channel, EXQI, HD1, Discovery, TMF Live, ARTE HD en Brava HDTV. Wie daar twee extra HD-kanalen van Kinepolis bij wil, krijgt dit bij een all-in zenderpakket dat ook de eerste zes zenders bevat voor 39,95 euro per maand.

,

Telenet
Het Mechelse kabelbedrijf biedt sinds half november een aantal HD-zenders aan in heel Vlaanderen, met uitzondering van het gebied van Interkabel waar INDI actief is. In Brussel is Telenet voorlopig nog maar gedeeltelijk aanwezig, vooral daar waar het niet steunt op het overgenomen netwerk van UPC.

Om uw huiskamer HD-ready te maken heeft u bij Telenet een HD-decoder of recorder nodig. Die kunt u niet kopen en dus uitsluitend huren voor respectievelijk 6 en 8 euro per maand. Dat laatste is iets meer dan bij directe concurrent Belgacom, al komt het aanbod op hetzelfde neer omdat Telenet de optie Flexview gratis meelevert.

Het aanbod van Telenet is met vier zenders in hoge definitie nog vrij beperkt. Al stelt het bedrijf wel twee zenders (National Geographic Channel en EXQI) gratis ter beschikking. Voor Prime Film of Prime Sport in HD betaalt u iets meer. De normale prijs van deze twee ligt op 19,50 en 14,95 euro per maand, of 26,95 euro voor de twee samen. De HD-versie kost nog eens 5 euro extra.

TV Vlaanderen
Deze aanbieder van televisie via de satelliet maakte vorige week bekend dat men op 28 april met HD start. Het bedrijf heeft meteen de wind in de zeilen als het gaat om beschikbaarheid. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn de diensten overal in België beschikbaar.

Het aanbod van TV Vlaanderen is echter nog een groot vraagteken. Zowel de kanalen als de prijs blijft een goed bewaard geheim tot vlak voor de lancering. Wie dan van het aanbod wil gebruikmaken, moet twee dingen kopen: een HD-ontvanger (prijs nog onbekend) en een Duo LNB. Dat laatste is een stekkerkop die u op de schotelantenne plaatst om zowel de standaardzenders als de HD-kanalen te ontvangen. De prijs hiervan ligt rond de 40 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.