Redactie

Digitale radio’s moeten overal muziek kunnen spelen

Digitale radio is geen klinkend succes, deels omdat er wereldwijd verschillende rivaliserende standaarden zijn. Er is nu een initiatief om te zorgen dat digitale radio’s in elk Europees land functioneren.

Dat is nu dus niet het geval: binnen Europa worden verschillende digitale-radiostandaarden gebruikt. In België en Nederland kozen radiostations bijvoorbeeld voor de standaard Digital Audio Broadcasting (DAB). Elders in Europa zijn er stations die kiezen voor DAB+, terwijl in weer andere landen Digital Multimedia Broadcasting (DMB) wordt toegevoegd aan DAB.

Het grote probleem is dat radio’s doorgaans slechts één standaard afspelen. Dat is bijvoorbeeld vervelend voor mensen die wel eens naar het buitenland rijden en naar hun autoradio willen luisteren.

Standaardprofiel
De Europese industriegroep EICTA heeft nu een Standard Radio Receiver-profiel opgesteld. Fabrikanten kunnen daarmee aan de slag om ‘universele’ radio-ontvangers te bouwen, die ongeacht de gebruikte standaard toch digitale zenders kunnen ontvangen.

Naast Standard Radio Receiver zijn er nog twee andere profielen. Profiel 2 of Rich Media Receivers is bedoeld voor radio’s uitgerust met een scherm voor foto’s en logo’s, terwij profiel 3 of Multimedia Receivers er speciaal is voor digitale radiodiensten gebundeld met video. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.