Redactie

DVB-H lievelingsstandaard van Europese Unie

De Europese Unie wil dat haar inwoners mobiel televisiekijken met de digital video broadcasting handheld-standaard (DVB-H). Zij wil zo de weg vrijmaken voor een verenigd mobiel televisienetwerk.

De Europese Commissie maakte maandag bekend dat zij DVB-H opneemt in haar lijst van geaccepteerde technologiestandaarden. Europa wil met deze keuze de mobiele televisiemarkt een zet in de rug geven.
DVB-H wordt in een groot aantal lidstaten als favoriet formaat beschouwd. Onder meer Nokia, Sony Ericsson en Motorola gebruiken de mobiele televisiestandaard in hun toestellen; en verschillende mobiele operatoren, waaronder Vodafone, hebben DVB-H als favoriet omarmd.

België
In Gent loopt sinds 2006 het project Maximizing DVD Usage in Flanders (MADUF). Dat project onderzoekt de haalbaarheid van mobiele televisie in België. De resultaten worden deze week gepresenteerd, maar projectleider André de Vleesschouwer verwacht dat de Belgische bevolking de Olympische Spelen dit jaar niet op de gsm zal kunnen volgen. “Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar door de omschakeling van analoge naar digitale televisie denk ik dat we dit jaar nog geen DVB-H-diensten kunnen verwachten.”

De Europese Commissie kan de lidstaten niet dwingen om DVB-H tot verplichte standaard te maken. Zij kan hooguit verplichten om het formaat als favoriet aan te prijzen. Als de inwoners warmlopen voor mobiel televisiekijken, moeten ze wel de middelen hebben om dat te kunnen doen. Het aantal toestellen dat DVB-H ondersteunt, is voorlopig nog beperkt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.