Het lijkt erop dat Mobistar ondanks het verbod op koppelverkoop toch de meeste iPhones 3G op zijn netwerk heeft. Zelf geeft de operator geen cijfers vrij, maar na wat rekenwerk concluderen we dat het moeilijk anders kan.
Concurrent Base had op 31 juli 750 iPhones met 3G-functionaliteit op zijn netwerk, en 9.200 toestellen van het oudere type. Proximus is iets kariger met de gegevens. "Zolang Mobistar daar zelf geen cijfers rond geeft, doen wij dat liever ook niet", aldus Fréderique Verbiest, woordvoerster van Proximus. Het bedrijf laat wel weten dat het eind juli in totaal zestienduizend oude en nieuwe iPhones op zijn netwerk heeft geregistreerd.
Maximaal 3.000 iPhones 3G bij Proximus
Toch kunnen we bij benadering wel achterhalen hoeveel iPhones 3G Proximus ongeveer op zijn netwerk moet hebben. We blikken even terug. Na de zomer van 2007 doken de eerste iPhones van het oudere type in België op. Begin februari had het bedrijf vierduizend van deze toestellen op zijn netwerk; tegen half mei waren dat er al dertienduizend. Dat wil zeggen dat Proximus in theorie momenteel maximaal drieduizend iPhones 3G onder de vleugels heeft.
Maar in praktijk is dat minder…
In praktijk ligt dat cijfer echter lager. Vanaf half mei werd de oude iPhone in afwachting van de nieuwe versie weliswaar niet meer geleverd en tegen eind mei was het toestel uitverkocht in de Verenigde Staten. Maar toch is er sinds die periode nog een flinke lading oude iPhones in België bijgekomen.
Zo telde Base er half mei nog zo’n vijfduizend, terwijl het bedrijf nu melding maakt van 9.200 stuks op 31 juli. Als we diezelfde trend op Proximus toepassen, dan blijft er amper ruimte voor drieduizend 3G-toestellen in het huidige totaal van zestienduizend.
,
Mobistar geeft geen gegevens over het aantal verkochte toestellen, of het aantal toestellen op zijn netwerk. Wel bevestigt de operator de cijfers van Apple. Dit bedrijf stelt dat er na het lanceringsweekend vierduizend iPhones 3G in België zijn verkocht.
Die vierduizend zijn hoogstwaarschijnlijk grotendeels naar Mobistar gegaan. Hoewel de iPhone 3G officieel vrij van abonnement werd verkocht, hanteerde de operator agressieve verkooptechnieken. In verschillende gevallen werden niet-klanten zelfs op een wachtlijst gezet. Het merendeel van de eerste toestellen was dus voorbehouden aan de eigen klanten.
Publiek geheim
Het blijft gissen naar het aantal Apple-telefoons dat Mobistar nu precies bedient. Toch wijst alles erop dat deze operator de meeste iPhones 3G op zijn netwerk heeft. De grootste concurrent heeft er maximaal drieduizend. Tenzij Mobistar er sinds de lancering vier weken geleden niet in geslaagd is om evenveel toestellen aan eigen of nieuwe klanten te verkopen, is het bedrijf de ‘marktleider’ voor zijn eigen toestel.
35.000 in Nederland
Waarom Mobistar niet communiceert over hét hypegadget van het jaar, is onduidelijk. Een reden kan zijn dat de aanschafprijs van het toestel – door het verbod op koppelverkoop – gewoon te hoog wordt gevonden door veel consumenten. Met een prijs van 525 euro (exclusief belkosten) hebben we de duurste iPhone 3G ter wereld.
Ter vergelijking: Nederlanders tellen voor de 8 GB-versie tachtig euro neer (ze moeten dan nog wel maandelijks de kosten van hun tweejarig abonnement ophoesten). Die veel lagere instapprijs werkt waarschijnlijk drempelverlagend. Het gevolg bij onze noorderburen laat zich al raden. T-Mobile verkocht in de eerste maand 35.000 iPhones.