Redactie

Real ript dvd-films

Realnetworks, beter bekend als maker van Realplayer, brengt nieuwe software uit om dvd-films mee naar de harde schijf te kopiëren. Het hoopt hierbij op de goedkeuring van Hollywood. Nochtans zijn de grote filmstudio’s fervente tegenstanders van dvd-ripsoftware.

Het programma RealDVD wordt voorgesteld op de Demofall-conferentie, deze week in San Diego. Afgaande op eerste indrukken, verzameld door onze Amerikaanse collega’s van CNet, is het een gebruikersvriendelijke tool waarbij één klik op een knop volstaat om een film te rippen.

Het verschilpunt met ripsoftware die vrij op het internet te downloaden is, zit hem in het eindproduct. Waar programma’s als Handbrake dvd-films omvormen tot een onbeveiligde video, levert RealDVD een extra versleuteld bestand af. Dat bestand afspelen kan enkel met het RealDVD-programma, op maximaal vijf computers. Realnetworks denkt dat net dit element positief ontvangen gaat worden door Hollywood.

Douane-inspecties
Het softwarebedrijf hoopt dat RealDVD aftrek vindt bij zakenreizigers die schrik hebben voor nieuwe Amerikaanse wetgeving die toelaat dat de douane laptops aan een inspectie onderwerpt. Illegale films en muziek kunnen daarbij aanleiding geven tot inbeslagname en een boete. Bij films die enkel toegankelijk zijn via RealDVD zou een reiziger kunnen claimen dat het gaat om een kopie voor eigen gebruik.

Toch zijn er gaten in die redenering, want niets weerhoudt u ervan om een dvd te lenen van een buurman en die via RealDVD te rippen naar de harde schijf van uw notebook.

RealDVD staat los van Realplayer en zal ook los verkocht worden, via het internet en in winkels. De uiteindelijke prijs staat nog niet vast, maar aanvankelijk zal het online te koop zijn voor circa dertig dollar.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.