Redactie

Telenet en Belgacom nuanceren stroomverbruik digitale televisie

Als alle gezinnen in België digitale televisie kijken, dan verbruiken ze samen de opbrengst van een windmolenpark van zestig megaturbines. Met die vergelijking zegt de Bond Beter Leefmilieu (BBL) dat de settopboxen van Telenet en Belgacom dure stroomvreters zijn.

Volgens de milieuorganisatie kan het verbruik van deze apparaten, die nodig zijn voor digitale televisie en in principe op stand-by moeten blijven staan, zelfs een vijfde van het abonnementsgeld kosten. Beide telecombedrijven nuanceren die bewering.

Volgens de BBL verbruiken de toestellen bij Telenet en Belgacom respectievelijk 230 en 114 Kwh in stand-bymodus. Mede daarom pleit de bond voor een integratie van alle toestellen in de televisie. Het stand-byvermogen moet volgens de BBL op 0,5 watt worden vastgelegd, waar dit nu 29,60 watt is bij Telenet en 14,51 watt bij Belgacom.

"Onze kritiek op digitale televisie is dubbel. Enerzijds over het verbruik van de settopbox in werking, anderzijds begrijpen we moeilijk waarom die altijd moet aanstaan", zegt Bram Claeys, adviseur voor energie en klimaat bij de organisatie.

Telenet en Belgacom doen beloftes
De twee grootste telecombedrijven van het land onderkennen gedeeltelijk de kritiek van de Bond Beter Leefmilieu. "We zijn ons hiervan bewust en bij de volgende lastenboeken gaan we bij onze leveranciers een significante verlaging van het stroomverbruik eisen", zegt Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts.

Maar het argument van de bond dat de gebruikte toestellen van inferieure kwaliteit zijn, wordt stevig ontkend. "Dat is niet dezelfde apparatuur die wij leveren", zegt Belgacom-woordvoerder Jan Margot. "De toestellen die de bond noemt, zijn hoogstens bruikbaar voor analoge televisie. Een volwaardige settopbox met bijvoorbeeld EPG (elektronische programmagids, nvdr) is uiteindelijk een kleine pc."

Ook Telenet zegt dat hun ontvanger een complex toestel is met meer functionaliteiten dan wat er in het buitenland mogelijk is.

Firmware-update voor lager stand-byverbruik
Een vaak gehoorde klacht over de digitale ontvangers en recorders is dat ze op stand-by moeten blijven staan en dat de harde schijf in de recorders steeds opnieuw actief wordt. Telenet belooft dat het hiervoor aan een firmware-update werkt en op termijn zuinigere digiboxen wil gebruiken. Belgacom gebruikt sinds kort nieuwe toestellen die de harde schijf niet meer om het half uur inschakelen.

,

Digitale ontvanger uitschakelen
Wie op zijn stroomverbruik wil letten is echter niet verplicht om de settopbox aan te laten staan, al moet u dan wel een beetje kijkcomfort laten varen. De ontvanger krijgt meermaals per dag updates voor allerlei diensten. Door het toestel volledig uit te schakelen zal het de volgende keer trager opstarten door het updaten. Maar dit zou beperkt zijn tot maximaal een kwartier.

Discussie over echte kostprijs
Een laatste punt waar vooral Belgacom kritiek op heeft, is de berekeningsmethode waarmee het stroomverbruik wordt omgezet in harde valuta. Volgens de Bond Beter Leefmilieu ligt dit bij Telenet jaarlijks op 44 euro, bij Belgacom komt dit op 23,53 euro.

Een snelle vergelijking bij Electrabel leert ons dat de prijs per kWh er op 10,70 eurocent ligt (Elek 20 met een eenvoudige meter zonder nachttarief). Omgerekend komt dat jaarlijks op 12,20 euro bij Belgacom en 24,61 euro bij Telenet, bijna de helft minder dan eerst aangehaald.

Digitale televisie is dus op dit moment een stevige stroomvreter, maar de werkelijke kostprijs en het sluipverbruik kunt u vrij eenvoudig zelf terugdringen.

Update 23 juli, 18.30 uur:
De bovenvermelde berekening is gebaseerd op de kostprijs per kWh zonder tarieven voor het transport of extra taksen en heffingen. Om die reden hebben we de alinea’s doorstreept.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.