Redactie

Verbod op gameverhuur vanaf 1 december

Games mogen vanaf 1 december niet langer verhuurd worden in België. De Belgian Entertainment Association (BEA) is al een tijdje aan een uitdoofscenario bezig, maar vanaf volgende maand komt er een volledig verbod.

De verhuur van videogames is in principe altijd al illegaal geweest, alleen was er tot nu toe een gedoogbeleid. De grote gamefabrikanten en distributeurs hebben nooit toestemming gegeven voor een verhuursysteem. Het oogluikend toestaan gaf mogelijke kopers echter de kans om een spel uit te proberen. Door de opkomst van demo’s die via het internet worden verspreid, is die functie echter verwaterd.

“Het blijft spijtig”, zegt woordvoerder Benny Cockx van Game Mania. “Vooral voor de consument omdat we hiermee toch een leuke service hadden opgezet.” Toch verwacht hij geen grote drama’s voor de verhuursector. “We zijn nu twee jaar in Nederland actief en daar hebben we geen verhuur, dus het kan ook prima zonder.”

Volgens Cockx was een lage huurprijs interessant ten opzichte van games die zestig tot zeventig euro kosten. De tweedehandsmarkt en oude kaskrakers die in een goedkope Platinum-versie worden heruitgebracht, zorgen nu echter voor een alternatief.

Niet bestaan
Gameproducenten willen het gedoogbeleid in België al langer stopzetten, maar nu ze verenigd zijn in de BEA heeft die laatste een uitdoofscenario opgezet. Sinds juni mochten verhuurders al geen nieuwe titels meer toevoegen en de eigenlijke verhuur verdwijnt dus vanaf 1 december.

“Het heeft nooit echt gemogen”, zegt BEA-directeur Olivier Maeterlinck in De Morgen. Volgens hem hebben grote uitgevers en distributeurs nooit toestemming gegeven voor de verhuur, wat ook bij dvd-verhuur nodig is. “De markt voor de verhuur van games heeft nooit bestaan.”

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.