Redactie

Wii met afstand de zuinigste spelcomputer

Als u bezorgd bent om uw elektriciteitsrekening maar toch wilt gamen, is er één duidelijke keuze: de Wii. De Nintendo-console is bijna tien keer zuiniger dan de Playstation 3, blijkt uit een recente studie.

Hetzelfde onderzoek stelt dat gamers en consolefabrikanten nog veel meer kunnen doen om energie te besparen. Op jaarbasis is voor de VS een besparing mogelijk van een miljard dollar, luidt het.

Uit het Amerikaanse onderzoek van de National Resources Defense Council en consultingfirma Ecos blijkt dat de Nintendo Wii een gemiddeld verbruik van 16 watt heeft. De Xbox 360 consumeert 119 watt, terwijl de Playstation 3 binnen de huidige consolegeneratie de veelvraat is. De PS3 verbruikt gemiddeld 150 watt.

Op zich vallen die cijfers nog mee. Een krachtige desktop-pc die voor gaming wordt gebruikt, zal meer elektriciteit consumeren. Maar, zeggen de onderzoekers, veel consolegamers zetten hun spelmachine niet uit als ze stoppen met spelen.

Console niet laten aanstaan
De console uitzetten als hij niet wordt gebruikt, is meteen het eerste advies dat de studie naar voren schuift. Dat is goed voor de beurs en voor het milieu, zegt de milieuorganisatie. Sommige consoles, zoals de Xbox 360, hebben overigens een functie om de console na een periode van inactiviteit uit te schakelen. Alleen is het spijtig dat die functie goed verstopt zit in een moeilijk te vinden menu, aldus de onderzoekers.

De studie pleit ervoor dat de volgende generatie consoles over meer stroombeheerfuncties beschikt. Een functie die de console automatisch afzet na drie uur inactiviteit – in combinatie met een autosave-functie – vinden NRDC en Ecos een goed idee. Een ander voorstel is consoles uitrusten met een prominente slaapknop.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.