Redactie

Winter brengt groter Vlaams HD-aanbod

Verschillende Vlaamse tv-zenders werken aan hun aanbod in hoge definitie. Momenteel is dit aanbod bij de grote zenders nog vrij klein, maar Telenet verwacht dat er tegen het einde van dit jaar meer HD in de huiskamer komt.

"Ik hoop dat we deze winter lokale content in HD kunnen zien", zegt Telenet-topman Duco Sickinghe. Dat aanbod is belangrijk voor hem, nu het bedrijf nog maar vier zenders aanbiedt (met uitzondering van de Pprime-kanalen). Sickinghe weet dat enkele zenders concrete plannen hebben. Welke dat zijn, is onbekend; maar het gaat alvast om meer dan één grote speler.

Capaciteit
De extra kanalen worden met open armen verwelkomd door het kabelbedrijf. Nu de tests met de nieuwe standaard Eurodocsis 3.0 bijna van start gaan, geeft de topman aan dat zijn netwerk de capaciteit optimaal verdeelt. Dat gebeurt onder meer door het aantal aansluitingen per node (lokaal aanknopingspunt) te verlagen. In het verleden lag dit op 1.400 huizen. Over de volgende vijf jaar wordt dit teruggedrongen tot vijfhonderd. Dat betekent dat minder gebruikers dezelfde bandbreedte delen.

HD-aanbod uit de startblokken
Het Belgische HD-verhaal komt maar langzaam op gang. Pas afgelopen maand zijn de laatste twee televisieaanbieders (Belgacom en TV-Vlaanderen) gestart met hun aanbod. Binnenkort krijgen we het Europees voetbalkampioenschap bij VT4 in HD. VRT doet hetzelfde met de Olympische Spelen en de Ronde van Frankrijk. VTM concentreert zich vooral op eigen topseries als Aspe. De Vlaamse commerciële zender verspreidt al HD-content via INDI.

Bandbreedte optimaliseren
Met 16 Mbps is een volwaardig HD-kanaal niet bepaald een lichtgewicht op het netwerk. Daarom wil Telenet het breedbandgebruik optimaliseren. Als er op termijn veel meer zenders in hoge definitie uitzenden, wil het bedrijf ook nichezenders toevoegen. Deze worden dan bijvoorbeeld pas echt uitgezonden in een bepaald gebied op het moment dat een kijker ernaar zapt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.