Redactie

AKG K 340 in-ear hoofdtelefoon

Hoofdtelefoonspecialist AKG heeft naast een aantal hoogwaardige full-size hoofdtelefoons ook enkele in-ear modellen in het aanbod. De K 340, een modern ogende en erg mooi afgewerkte set, is het topmodel van dat kransje.

Mobiel entertainment is in-ear hoofdtelefoons op het lijf geschreven. Ze zijn licht en compact, waardoor je ze makkelijk kan opbergen als ze niet in gebruik zijn. Daarnaast isoleren ze omgevingsgeluid over het algemeen ook op een erg efficiënte manier, zodat je ongestoord van muziek kan genieten zonder het volume al te ver op te voeren. 

Spijtig genoeg leveren de meeste fabrikanten nog steeds ondermaats presterende ‘oortjes’ bij hun spelers. Die vervang je dan ook best zo snel mogelijk door een betere set, als je het volle potentieel van je mp3-speler wil ontdekken. Precies daar komt AKG met deze K 340 op de proppen, een in-ear hoofdtelefoon met een adviesprijs van 64,99 euro.

Compleet en handig
In de verpakking vinden we een handig, mooi afgewerkt draagtasje en drie setjes zachte siliconen plugs (S/M/L). Die laten je toe om de pasvorm van de set aan te passen aan de vorm en grootte van je gehoorgangen, zodat een perfecte fit mogelijk wordt – van het grootste belang met het oog op de laagweergave en isolatie.

Opvallend is de relatief grote volumeregelaar in de kabel, die zich eenvoudig en erg nauwkeurig laat bedienen. Een handig extraatje als de speler in je jaszak zit of als je hem in een tasje met je mee draagt. De kabel zelf hadden we liever iets langer gezien, al levert de lengte van 1 meter geen echte problemen op bij onze test.

,

Gevoelige oortjes
De oortjes inbrengen gaat probleemloos, waarbij het ons opvalt dat de K 340 niet al te diep in het oorkanaal ingebracht hoeft te worden in vergelijking met andere in-ear sets. Dat zorgt voor een prima draagcomfort, maar het leidt er ook toe dat de isolatie van omgevingsgeluid niet denderend is. Wie op zoek is naar setje dat alle omgevingsgeluiden in de kiem smoort, zit dus aan het verkeerde adres.

Toch zal je de volumeknop van je mp3-speler niet ver open hoeven te draaien om een aangenaam volume te bereiken, want deze set springt bijzonder efficiënt om met het vermogen van een muziekspeler of PMP. De gevoeligheid ligt dan ook op 122dB/mW, een extreem hoge waarde. De batterijen van je mp3speler zullen dus minder op de proef gesteld woden dan bij een minder efficiënte set, als je een gelijk volume hanteert.

Levendig geluid
Al snel merken we dat muziek beluisteren met de K 340 een plezier is; bij geen enkele testtrack zakt hij door het ijs. De klanksignatuur is helder en levendig, maar naar onze smaak is de (mid)hoogweergave iets te sterk geaccentueerd. Geen ramp, want het wordt nooit vermoeiend en klinkt lekker fris, zonder de muziek al te sterk te kleuren.

Dat alles betekent gelukkig niet dat de laagweergave achterop hinkt, al klinken de bassen net wat minder vol dan bij enkele concurrenten in deze prijsklasse. Kwalitatief scoort de laagweergave goed – de drum in de intro van Gorki’s Mia klint precies zoals het hoort – maar echte bass heads zullen ongetwijfeld graag iets meer slam en impact horen. Stemmen worden mooi op de voorgrond gezet, en de breedte van het geluidsbeeld en detailweergave scoren uitstekend voor een set uit dit marktsegment.

Conclusie
Al bij al een in-ear set die we kunnen aanbevelen als je op zoek bent naar een betere geluidskwaliteit uit je mp3-speler, al is hij niet perfect. Wie specifiek op zoek is naar stevige bassen of een maximale geluidsisolatie vindt betere sets voor deze prijs. Het geslaagde design, de relatief neutrale klanksignatuur en aantrekkelijke adviesprijs zijn echter troeven waar je niet naast kan kijken als je voor een dergelijke set in de markt bent.

Adviesprijs: 64,99 euro (oktober 2009)

Specificaties:
Frequentiebereik: 11,5Hz – 23.000Hz
Gevoeligheid: 122dB/1mW 
Impedantie: 16 ohm
Kabellengte: 100 cm
Gewicht: 3 gram
Extra’s: draagtasje, 3x siliconen plugs (S/M/L), volumeregelaar in kabel

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.