Redactie

Auteursrecht muziekopnamen naar 95 jaar

Het ziet ernaar uit dat het Europese auteursrecht op muziekopnames wordt opgerekt van 50 naar 95 jaar. Een wetswijziging die dit regelt, is donderdag goedgekeurd door het comité Juridische Zaken van het Europees Parlement.

 

De wet is een voorstel van de Europese Commissie. De ministerraad moet zich er nu nog over buigen en op 11 maart stemt het EU-parlement er plenair over. Mogelijk gaan sommige lidstaten nog onderhandelen over een kortere termijn.



De wet verzekert uitvoerders en producenten van 95 jaar royalty’s, na de eerste publicatie of uitvoering van hun liedje. Songschrijvers krijgen momenteel al levenslang royalty’s voor hun creaties – tot zeventig jaar na hun dood.



Cliff Richard

Een belangrijke voorvechter van het verlengde auteursrecht is muzikant Cliff Richard. Hij heeft zijn vroege hits niet zelf geschreven. Vorig jaar verviel het auteursrecht op zijn eerste single, en in juni dit jaar verstrijkt de huidige termijn van vijftig jaar op zijn grote hit Living Doll.



"Natuurlijk ben ik blij voor mezelf", zegt hij tegen The Times. "Maar de opluchting zal enorm zijn voor artiesten wier pensioen voornamelijk bestaat uit royalty’s van misschien slechts twee of drie opnames uit de jaren vijftig of zestig."



Verwende kinderen


Advocaat en ZDNet-blogger Richard Koman is minder enthousiast. Hij snapt dat het auteursrecht noodzakelijke bescherming biedt, zodat makers het risico durven te nemen om te creëren. Maar hij vindt een termijn van vijftig jaar lang genoeg. "Nadat de artiest heeft geprofiteerd, is het tijd om de voordelen te verschuiven naar de samenleving, niet naar de bankrekeningen van de verwende kinderen van de artiest."

In de Verenigde Staten is de auteursrechtbescherming voor muziekopnamen in 1998 al verlengd naar 95 jaar.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.