Mediagateways zijn al lang geen nieuws meer. Maar wat dacht u van deze Network Media Tank (NMT)? Die naam wijst erop dat de Elektron EHP-606 naast zijn taak als mediaspeler ook heel wat andere functies vervult.
Zo kan hij gegevens opslaan op een interne harde schijf (1 TB in dit geval), als Bittorrent-client gebruikt worden, zelf als UPnP-server optreden en bovendien ook nog gebruikt worden als internetportaal. Dat is een heleboel functionaliteit, dus zijn we bijzonder nieuwsgierig hoe goed dit toestel al die functies combineert.
Eerst leggen we de mediaspeler op de testbank. De EHP-606 beschikt over alle nodige uitgangen: HDMI, Component Video, VGA en Composite Video voor beeld, stereocinch en coaxiaal digitaal voor audio. De HDMI-connectie kan natuurlijk ook voor geluid gebruikt worden zodat één kabel naar de televisie volstaat. Een Ethernet-poort zorgt voor de netwerkaansluiting.
Alleseter
Via een USB 2.0-aansluiting kunt u gegevens op de harde schijf plaatsen en twee andere USB 2.0-aansluitingen aan de zijkant kunnen gebruikt worden om externe harde schijven aan te sluiten. De EHP-606 is bijna een alleseter als het op bestandsformaten aankomt. Voor video decodeert hij MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX/XviD, WMV9, H.264 en VC-1.
Ook HD-bestanden vormen daarbij geen probleem en ondertitels kunt u aanleveren in SRT-, SUB-, SSA- en SMI-formaat. Naast de gebruikelijke AVI-, MOV- en MPEG-containers mag u bovendien gebruikmaken van MKV (matroska). Voor audio kunt u werken met MP3-, WMA-, AAC-, FLAC-, Vorbis- en WAV-bestanden. Van waar die bestanden komen, maakt niet veel uit. We spelen ze af vanaf een mediaserver, een USB-schijf of zelfs rechtstreeks vanaf een gedeelde map op ons netwerk.
Nauwelijks gebruikersvriendelijk
Wat ons wel tegenvalt, is de gebruikerservaring. De interface en de afstandsbediening zijn nauwelijks gebruikersvriendelijk te noemen. Zo kunt u bij het starten een bron kiezen waar uw bestanden staan. Die bronnen staan netjes op een rij met een mooi pictogram, maar zonder tekst. De interne harde schijf en USB-schijf zijn makkelijk te herkennen, maar alle netwerkservers en -locaties gebruiken hetzelfde pictogram. Blind kiezen dus en zien waar u uitkomt.
,
De handleiding, een pareltje van ‘Chinglish’ (Chinese English), levert ook nauwelijks hulp. Let wel, het is geen totale ramp, maar u mag niet bang zijn van wat experimenteren en de bijbehorende frustraties. Ook tijdens het spelen stuiten we op wat ongemak. Vooruitspoelen is steeds beperkt tot een trage 4x snelheid, en verderspringen naar een volgend bestand gaat ook niet.
De beeldkwaliteit is wel in orde; het toestel kan overigens een overvloed aan uitgangsformaten gaande van 576i tot 1080p in allerlei verversingsfrequenties uitsturen over zowel Component als HDMI.
Handig internetportaal
Hoe zit het met de overige functionaliteit? Het internetportaal is best handig. Langs die weg komt u zonder problemen aan uw dagelijkse portie Youtube, Vuze, Veoh of heel wat andere video-, foto- of muziekdiensten. Over de rest kunnen we kort zijn. Ja, er is een Bittorrent-client en UPnP-server. Maar die kunnen echt niet de plaats innemen van een degelijke NAS-oplossing. Het is een noodoplossing en gekoppeld aan de beperkte gebruikerservaring enkel bedoeld voor wie niet bang is om zijn handen spreekwoordelijk vuil te maken.
Onze conclusie: best geschikt voor de wat gevorderde gebruiker die de brede mediaondersteuning op prijs stelt en de bijkomende features weet te temmen.
Prijs: 347 euro (januari 2009, via www.digimania.be)
Score: 3,5/5