Redactie

Philips maakt breedbeeld breder

Philips pioniert andermaal in tv-land met de introductie van een 56 inch breedbeeld lcd-tv die de 21:9-verhouding respecteert. Daarmee brengt de elektronicagigant het cinemascopeformaat in de huiskamer.

Al decennia lang worden de meeste speelfilms vastgelegd in het 2.39:1-formaat met een breedte/hoogte-verhouding van 21 op 9. Van dit formaat kon u tot nog toe enkel genieten in de cinemazaal of een thuisbioscoop die uitgerust is met een high-end projector. Het beeldoppervlak is opmerkelijk breder dan bij het 16:9-formaat dat we kennen van de populaire plasma- en lcd-tv’s en biedt volgens filmkenners dan ook een intensere beleving van de film.

Bij ‘gewone’ 16:9-tv’s wordt het cinemascopeformaat weergegeven in een zogenaamde letterbox, met zwarte randen boven en onderaan het scherm. De kijker kan ook kiezen voor een weergave op het volledige 16:9-scherm, maar verliest dan beeldinformatie aan de zijkanten. Geen van beide beperkingen ervaart u bij de Philips Cinema 21:9 TV wanneer u dvd- of Blu-rayfilms bekijkt in het 2.39:1-formaat.

Met klassieke tv-beelden heeft de Philips Cinema 21:9 TV meer werk. Met de Autoformat-techniek worden 16:9-beelden uitgerekt en beeldvullend getoond. Nog ouder beeldmateriaal in 4:3-verhouding wordt gedeeltelijk uitgerekt en weergegeven in een letterbox met zwarte randen aan alle zijden van de Cinema 21:9 TV.

Philips mikt met dit toestel dan ook expliciet op rechtgeaarde filmliefhebbers die een aardige duit veil hebben voor hun hobby. Technische details of prijsinformatie wil Philips nog niet vrijgeven. Die info verschijnt binnenkort op een miniwebsite over het nieuwe toestel.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.