Redactie

Platenindustrie wint zaak tegen Usenet.com

De Recording Industry Association of America (RIAA) heeft een rechtszaak tegen Usenet.com over auteursrechten gewonnen, meldt onze zustersite CNet. 

Usenet.com biedt tegen betaling toegang tot het Usenet-netwerk. Hier delen gebruikers berichten en (niet zelden ook auteursrechtelijk beschermde) bestanden met elkaar. De RIAA heeft Usenet.com in oktober 2007 aangeklaagd.

De zuidelijke districtrechtbank van New York is het met de muziekindustrie eens dat Usenet.com medeplichtig is aan inbreuk op het copyright, en zich er ook direct schuldig aan maakt.

Betamax
Usenet.com kan zich volgens de rechter niet beroepen op de bekende Sony Betamax-uitspraak. Die komt erop neer dat bedrijven niet medeplichtig aan inbreuk zijn, als het apparaat dat zij fabriceren vooral wordt gebruikt voor legale zaken. Hun relatie met de klant houdt immers op na de ’transactie’ ofwel verkoop. Een bedrijf heeft daarna geen invloed meer op wat de koper met het apparaat doet.

Usenet.com onderhoudt volgens de rechter echter wel een relatie met de gebruiker en heeft enige invloed op hoe deze de dienst gebruikt.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.