Redactie

Toshiba JournE M400

Een draagbaar fotokader, DVB-T-ontvanger, muziek- en videospeler met een 4,3 inch touchscreen voor amper 150 euro? Toshiba bewijst dat het kan.

De JournE M400 biedt opvallend veel functionaliteit voor z’n (advies)prijs, maar daarvoor moeten wel enkele toegevingen worden gedaan.

De M400 beschikt bijvoorbeeld niet over intern geheugen, maar heeft een sleuf voor MicroSD(HC)-geheugenkaartjes, zoals een digitaal fotokader. Toshiba levert een kaartje van 1 GB bij het toestel, dat via een geheugenkaartlezer met bestanden kan worden gevuld. De USB-aansluiting aan de zijkant van de M400 dient alleen om de batterij van het toestel op te laden via een computer of de bijgeleverde stroomadapter.

Touchscreen
De JournE bedienen doe je met het aanraakgevoelig beeldscherm. Dat werkt best goed, al reageert het scherm nogal gevoelig. Voor de regeling van het volume zien we liever gewone druktoetsen.

De menu’s ogen eenvoudig maar zijn intuïtief ingedeeld; de bediening heb je snel onder de knie. Slimme details zoals de uitklapbare staander aan de achterzijde en de achter een klepje verborgen antenne verhogen het gebruiksgemak onderweg.

Stabiel tv-beeld
Het scherm heeft een eerder beperkte resolutie van 480 bij 272 pixels, maar voor video’s (Divx en Xvid) en tv-kijken voldoet het. Als we de JournE neerzetten met een uitgeklapte antenne, krijgen we een stabiel tv-beeld te zien als er voldoende DVB-T-dekking is. Een tv-uitgang ontbreekt, zodat je de M400 niet als externe DVB-T-tuner kan inzetten.

Voor een kritische beoordeling van foto’s schiet het scherm tekort; een echte indruk van scherpte ontbreekt. Onder direct invallend zonlicht is het scherm ook moeilijk leesbaar.

De muziekfunctie moet je als een extraatje zien: de geluidskwaliteit is geen partij voor een mp3-speler, zelfs met een degelijke hoofdtelefoon. De luidspreker scoort wel een voldoende voor tv en film; hij biedt voldoende volume en geeft dialogen verstaanbaar weer.

De batterij houdt het bij onze test langer vol dan aangekondigd: bij tv-kijken – de intensiefste toepassing voor de batterij – noteren we een speelduur van 2 uur en 22 minuten.

Toshiba JournE M400
Prijs: 150 euro (maart 2009)

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.