Redactie

U2-lek blunder van Universal

Het online lekken van het nieuwe U2-album is mogelijk het gevolg van een misser van de platenmaatschappij zelf. De Australische vestiging van Universal Music heeft downloads per ongeluk vroegtijdig verspreid, beweert Rolling Stone.

De nieuwe U2-cd No Line On The Horizon, zeer waarschijnlijk de belangrijkste release van 2009 voor de muziekindustrie, verschijnt officieel volgende week maandag 2 maart in Europa en een dag later in de VS. Om lekken van het album op internet te voorkomen, zijn verschillende beveiligingsmaatregelen genomen. Recensenten krijgen geen exemplaar toegestuurd, maar worden uitgenodigd voor luistersessies. En de promotieafdeling van de Nederlandse vestiging van Universal Music ontvangt de cd bijvoorbeeld pas komende vrijdag.

Getmusic
Eind vorige week verscheen het volledige album toch al op p2p-netwerken. Niet het werk van een inbreker, een met opnameapparatuur bewapende luistervink of een enthousiaste journalist, maar het gevolg van een blunder bij de platenmaatschappij.

Universal heeft volgens het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone vorige week downloads in hoge kwaliteit te koop aangeboden op de Australische website Getmusic.au. Het label ontdekte de fout pas na twee uur, te laat om grootschalige verspreiding op het web te voorkomen.

Universal heeft de vergissing nog niet toegegeven. Wel is No Line On The Horizon, mogelijk als gevolg van de illegale verspreiding op p2p-sites, volledig te beluisteren als stream op de Myspace-pagina van de Ierse rockgroep en op de muzieksite Spotify.

In zijn recensie geeft Rolling Stone de nieuwe langspeler overigens de volle vijf sterren.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.