Redactie

Windows in de auto

Computerbouwer Ikbenstil staat bekend als innovatieve klonenbouwer. Naast stille pc’s brachten zij onder meer een mediacenter met ingebouwde versterker, een compressorgekoelde computer en de ‘Delfts blauwe pc’ uit. Nu stort het bedrijf zich op de autocomputer.

De nieuwe Kitt-IG Carpc is een kleine behuizing met Intel Atom 330 dualcore-CPU, 2 GB RAM, een GPS-module en een harde schijf van 500 GB. Dit alles is in de testauto’s ingebouwd in de kofferbak, op de plaats van het reservewiel.

Aansturen via touchscreen
De computer stuur je aan via een 8 inch breedbeeld touchscreen op het dashboard, hoewel het ook mogelijk is om bijvoorbeeld een Bluetooth-toetsenbordje te gebruiken. Omdat het een pc betreft, is de computer naar eigen smaak uit te breiden met versterkers en andere onderdelen.

De testauto die wij bekijken speelt muziek met volledig 5.1 dolby digital surroundsound. Het systeem bevat internet en biedt zo niet alleen toegang tot actuele file-informatie, maar kan ook mail weergeven en natuurlijk gewoon van internet radio en video streamen. Navigatie verloopt via software van Garmin, en met een DVB-tuner is televisie binnen te halen.

Deze testcomputer draait op Windows 7. In het automenu krijgen we eenvoudige, grote bedieningsknoppen voor de verschillende applicaties. Daarbij voert audio de boventoon. Een deel van het scherm wordt standaard gebruikt door de stop/speel- en spoelknoppen.

Wie liever direct met de Windows-desktop werkt, kan dat ook. Zowel het automenu als Windows zelf is natuurlijk naar eigen smaak aan te vullen met nieuwe applicaties.

Bibliotheek in je auto
Interessant onderdeel aan deze computer is dat je via het draadloze netwerk je mulitmediabibliotheek in de auto kunt synchroniseren met je thuisnetwerk.

In de basisvariant kost de computer met touchscreen 1.775 euro. Daar zitten de inbouwkosten in de auto niet bij. Bij inbouw wordt onder meer een schakeling aangebracht die voorkomt dat de computer je accu leegt.

Op dit moment wordt er druk getest met kabels, waarmee de computer ook wordt verbonden met die van het motorblok. In testritten wist Ikbenstil zo het brandstofverbruik met tien procent terug te brengen, door via de computer een economy-stand aan te zetten.

Racers kunnen zich verheugen op de auto-overklokoptie waarmee je ten koste van verbruik het aantal PK’s van de auto kunt verhogen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.