Redactie

Haal de IMAX-ervaring in huis

Onderhoudend, informatief én in hoge definitie: met de nieuwe reeks IMAX-documentaires van Omniversum@home haal je de IMAX-ervaring naar je woonkamer of thuisbioscoop. De nieuwe natuur- en special interest documentaires komen in een dubbelverpakking met een Blu-ray disc en dvd, zodat ze zowel voor oudere als nieuwe spelers geschikt zijn.

IMAX?
De naam IMAX doet bij heel wat bioscoopbezoekers een belletje rinkelen, maar wat het label eigenlijk inhoudt blijft voor velen een vraag. In wezen is IMAX (afgeleid van het Franstalige l’Image Maximale) een formaat dat gericht is op een hoogwaardige bioscoopbeleving op ultragroot scherm.

Het start al bij het opname- en productieproces, waarbij 70mm-film wordt gebruikt in plaats van de traditionele 35 millimeter-frames. Dat filmformaat laat toe om opnames in ultrahoge definitie te maken, met het oog op een ongeëvenaarde beeldkwaliteit.

Echte IMAX-theaters – er zijn er zo’n 400 wereldwijd – projecteren de beelden op een enorm koepelvormig scherm, dat gevoed wordt door een state-of-the-art projectiesysteem. Goed voor een onnavolgbare kijkervaring in vergelijking met een klassieke bioscoop, al zitten er wel enkele praktische nadelen vast aan het formaat.

IMAX maakt bijvoorbeeld gebruik van veel meer filmframes dan een normale film, zodat een opname van 45 minuten al snel goed is voor 4,5 kilometer film… Daarnaast maken de speciale camera’s en het gebruik van grootformaat film het productieproces een stuk duurder dan bij een normale film.

De speelduur van een doorsnee IMAX-film beperkt zich dan ook tot zo’n 45 minuten. Gesneden koek voor natuur- en geschiedkundige documentaires, en daar maakt Omniversum – het enige IMAX-grootbeeldfilmtheater in Nederland – nu dankbaar gebruik van om een reeks IMAX-films naar de huiskamer en thuisbioscoop te brengen onder het label Omniversum@home. De nieuwe releases worden te koop aangeboden in een combipakket, dat zowel een dvd- als Blu-ray-versie van de titel in kwestie bevat. 

,

Overtuigende kwaliteit
Vertaalt die omzetting van het hele grote naar het wat minder grote scherm zich ook in een hoogwaardige beeld- en geluidskwaliteit?

De specificaties van de nieuwe IMAX-releases liegen er alvast niet om, met 1.080p-beeldmateriaal, een Nederlandstalige en Engelstalige audiotrack in DTS-HD Master Audio, ondertitels in beide talen en natuurlijk ook de nodige interactieve features en extra’s.

Dat merk je ook in de praktijk. De titels die we bekeken in onze eigen kijk- en luisterruimte zien er ronduit adembenemend uit met een Full HD-projectieopstelling, terwijl ook het geluid niet teleurstelt.

Inhoudelijk zijn de films geschikt voor een erg ruim publiek – er wordt duidelijk rekening gehouden met jonge kijkers. Vooral de heldere verhaallijn en spectaculaire beelden die opvallen door hun overdonderende grootsheid zullen jong en oud aan hun zetel gekluisterd weten te houden.

Avontuur
Als er één titel is die we even in de spotlights willen zetten, dan is het Grand Canyon Adventure – een film die internationaal al in de prijzen viel en de wereldwijde watercrisis belicht.

De documentaire neemt ons mee naar de Colorado rivier in de Grand Canyon. Terwijl we het raftavontuur volgen van een groepje mensen – waaronder antropoloog Wade Davis – zien we de gevolgen van menselijke ingrepen (de bouw van een dam) en ons veranderende klimaat op de watervoorraden in en rond de Grand Canyon. Gevolgen die niet alleen ter plaatse zichtbaar zijn, maar ook honderden kilometers verderop nog steeds duidelijk merkbaar zijn.

Verbluffende luchtopnames, machtige beelden van de Grand Canyon, spectaculaire on-board shots vanuit de rafts en een interessante verhaallijn maken het avontuur leuk om volgen, terwijl de Dave Matthews Band voor een muzikale noot zorgt.

De IMAX-reeks van Omniversum@home is vanaf nu verkrijgbaar in de betere speciaalzaak of de webshop van Omniversum. Voor een overzicht van de volledige collectie kan je hier terecht.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.