Redactie

Steve Jobs onthult iPad

Apple-topman Steve Jobs heeft zijn langverwachte tabletcomputer voorgesteld. Het toestel krijgt de naam iPad en is bedoeld als multimediaspeler, draagbare computer en internetapparaat.

Daarmee komt een eind aan wekenlange koortsachtige speculatie over het toestel, waarvan al heel wat specificaties waren uitgelekt. Het meest verrassende was nog de prijs: de iPad is verkrijgbaar vanaf 499 dollar, terwijl de geruchten een prijskaartje van 1.000 dollar hadden vooropgesteld.

Tijdens een persconferentie voor Amerikaanse journalisten stelde Steve Jobs dat er ruimte was voor een mobiele product dat tussen de iPhone en de MacBookfamilie past. Maar zo’n toestel moet dan wel geschikt zijn om te browsen, e-mails te versturen, foto’s en video’s te bekijken, muziek te beluisteren, e-boeken te lezen en games te spelen. De iPad moet die draagbare entertainmentmachine worden.

Steve Jobs onthult iPad.

De iPad is een halve inch dik en weegt 1,5 pond. Het toestel wordt aangedreven door de 1 GHz A4, een mobiele chip die Apple zelf ontwierp. Hij bevat een IPS lcd-scherm van 9,7 inch diagonaal, heeft WiFi en Bluetooth aan boord en bevat een luidspreker, microfoon en iPodconnector. Volgens Jobs is de batterij goed voor tien uur video en één maand stand-by.

Net als de iPhone en de iPod touch heeft de iPad een multitouchinterface. Voor tekstinvoer is er een virtueel toetsenbord, dat door het ruimere scherm ook groter is dan dat op de iPhone.

Applicaties
Alle 140.000 apps uit de App Store werken zonder aanpassing op de iPad. Ze staan daarbij ofwel op ware grootte in het midden van het scherm, of vullen het scherm door hun resolutie te verdubbelen, wat in de demo niet altijd fraai oogde. Ontwikkelaars kunnen hun apps ook optimaliseren voor de resolutie van het iPad-display.

Steve Jobs onthult iPad.

Bij de apps die Jobs liet demonstreren waren games als Need for Speed Shift en een leuk tekenprogramma. Er was ook een aangepaste app van The New York Times te zien, die de inhoud van de krant vlot leesbaar maakt en ook ingebedde video kan tonen.

,

Met zijn eigen iBooks-app gaat Apple de concurrentie aan met de Kindle van Amazon: iBooks maakt van de iPad een e-boekenlezer. Apple heeft al deals met grote uitgevers zoals Penguin, HarperCollins, Simon & Schuster, Macmillan en Hachette. De iPad ondersteunt het ePubformaat, zodat je ook e-boeken uit andere bronnen zou moeten kunnen gebruiken.

Steve Jobs onthult iPad

Apple maakte ook een aangepaste versie van zijn productiviteitssuite iWork. De iPadversies van Numbers (spreadsheet), Keynote (presentatie) en Pages (lay-out) gaan 9,99 dollar kosten en zijn volledig via het aanraakscherm te bedienen. Er komt echter ook een dock met fullsize toetsenbord voor de iPad.

Draadloos
Elke iPad heeft zoals gezegd WiFi. Er komt ook een reeks modellen met een 3G-chip en een sleuf voor een micro SIM-kaart. In de Verenigde Staten heeft telecomprovider AT&T aangepaste prepaidformules klaar.

In de rest van de wereld wil Apple in juni aangepaste tariefformules aanbieden. In tegenstelling tot de iPhone heeft de iPad echter geen simlock, zodat je het toestel op elk 3G-netwerk zal kunnen gebruiken (als de carrier micro SIM-kaarten aanbiedt).

Steve Jobs onthult iPad.

De prijs van de iPad ligt een stuk lager dan de 1.000 dollar die in de geruchtenstroom telkens opdook. De modellen zonder 3G liggen over twee maanden in de winkel en gaan 499 (16 GB), 599 (32 GB) en 699 (64 GB) dollar kosten. Op 3G-toestellen is het een maand langer wachten, en die kosten respectievelijk 629, 729, 829 dollar.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.