Redactie

Behind Enemy Lines

In 1995 werd het vliegtuig van de Amerikaanse gevechtspiloot Scott O'Grady, die via luchtfotografie bewijzen aan het verzamelen was van Servische wreedheden en massagraven, neergehaald boven het slagveld dat ooit Joegoslavië was. De man overleefde de aanval en wist met sluwheid en geluk heelhuids het land uit te vluchten. En zes jaar later werd het een film.

Dat laatste komt vooral omdat de oorlog in de Balkan aan het begin van de eeuw door verscheidene Amerikaanse cineasten werd opgepikt als onderwerp voor een prent, net als Vietnam in de late jaren ’70 en Irak/Afghanistan nu.

Maar verwacht geen al te diepe blik in de onmogelijke etnische machinaties achter de oorlog: regisseur John Moore, die later nog de verdienstelijke remake van Flight of the Phoenix zou draaien, pompt zijn film vol hyperbool, en maakt van Owen Wilson (voor hij de lolbroek werd) eventjes een actieheld.

De show wordt voor de zoveelste keer gestolen door vakman Gene Hackman, als de luchtmachtcommandant die de piloot vanop een afstand weer naar huis probeert te krijgen.

Donderdag 24 november op 2BE om 20u45

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.