Redactie

It’s a Wonderful Life

Je hebt het format al zo vaak gezien in die éne speciale aflevering van een langlopende televisieserie, meestal zo ergens ter hoogte van het laatste of voorlaatste seizoen: een episode waarin de wereld rond het hoofdpersonage wordt getoond wanneer hij/zij er niet zou geweest zijn. Meestal een hoop kommer en kwel voor de personages wier leven hij/zij heeft geraakt, dat spreekt.

De showrunners van al die reeksen haalden de mosterd bij deze prent: It’s a Wonderful Life van Frank Capra. Die laatste was een van de pivotale figuren in de begindagen van het Hollywoodsysteem, die toen It’s a Wonderful Life in de zalen kwam (vlak na WO II was dat) ook al klassiekers als Mr. Smith Goes to Washington op zijn naam had staan.

De film brengt James Stewart in de rol van een arme ziel die altijd al een avonturier had willen zijn, maar nooit zijn geboorteplaats Bedford Falls heeft kunnen verlaten. Een goeie engel laat hem echter het leven van zijn naasten zien als hij er niet was geweest, en zet hem terug met beide voetjes op de grond. Zie het als een klassieker die je moét hebben meegepikt, maar ook als een eerste voorzetje naar de kerst- en eindejaarsfilms. Ik bedoel: op een Bad Santa en een Die Hard na zal de meligheid de komende weken weer aan groothandelsvolumes worden afgeleverd, en daar krijg je alvast een staaltje van in deze prent.

Zondag 11 december op Eén om 14u05

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.