Redactie

Syriana

Topscenarist Stephen Gaghan behaalde in 2005 zijn enige succes als regisseur met deze Syriana, een inzichtvolle, menselijke film over de culturele en politieke kloof tussen oost en west. Maar ook over hoe olie en geld aan beide zijden van de Bosporus een corrumperende duivel kunnen zijn.

Gaghan en producent George Clooney sleurden een topcast bij elkaar voor deze tegelijk explosieve en ingetogen prent, met onder meer Clooney zelf als een met zijn lichaamsgewicht en het leven worstelende CIA-agent. Zijn personage krijgt uiteindelijk alle ellende over zich heen waarvan de anderen (Alexander Siddig als de zoon van een steenrijke oliesjeik, Matt Damon als een olie-analist) minstens een getuige en in het ergste geval de aanleiding zijn.

Dat resulteert in een ongemakkelijke martelscène, maar hij heeft nog andere dingen aan zijn hoofd: zijn tweede huwelijk staat voor de afgrond, en hij raakt vervreemd van zijn dochter. Een van de straffe dingen aan Syriana is namelijk dat het verhaal zich af en toe eventjes losrukt van de al erg complexe geopolitieke hoofdplot, om ook inzicht te geven in de zielshuishouding van de personages.

Zoals wanneer William Hurt, die Clooneys baas speelt in de film, op het parkeerterrein uit een kort koetjes-en-kalfjesgesprek afleidt dat het niet zo goed gaat met het huwelijk van zijn medewerker, en hij droogjes zegt: “De derde is altijd de beste.” Syriana is een grootse film die soms over kleine dingen gaat.

Zondag 25 december op VT4 om 23u25

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.