Redactie

The Golden Compass

Fantasy is helemaal in sinds het doorslaande succes van Peter Jacksons Lord of the Rings-films aan het begin van de eeuw, en connoisseurs zaten al eventjes uit te kijken naar een verfilming van de His Dark Materials-boekentrilogie van Phillip Pullman. De eerste aflevering werd in 2007 verfilmd als The Golden Compass, maar de zware fans kregen niet meteen waar ze op gehoopt hadden.

De boeken gingen namelijk over niks minder dan de dood van God, maar de kwade partij in de film – die net als in de boeken ‘The Magisterium’ heet – werd in de verfilming gewoon een politieke macht, die doet denken aan de Sovjetunie in haar donkerste dagen of het Big Brotherregime uit Nineteen Eighty-Four.

De film is, met zijn steampunk-wereld, visueel wervelend zonder (à la The Chronicles of Narnia) in het belachelijke te gaan, en de acteurs (Nicole Kidman, Daniel Craig, Sam Elliott) kwijten zich prima van hun taak. Dit is normaal gezien het soort films waarin topacteurs ofwel overschakelen op automatische piloot ofwel zich helemaal laten gaan in overacting, maar niet deze cast: ze geven deze film een sérieux die je zelden in het meestal oppervlakkige fantasygenre tegenkomt.

Zaterdag 26 november op VTM om 20u50

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.