Beeld

Bose-tv zet opnieuw in op geluidskwaliteit

Televisieschermen worden steeds maar dunner en dunner. Helaas geldt dat ook voor de klank: steeds dunner en fletser. Bose toont dat het ook anders kan.

Hoe anders konden we meemaken tijdens een exclusieve demo van de nieuwe Videowave II, een Full HD led-tv met geïntegreerde speakers. Aanvankelijk stonden we wat sceptisch tegen over het concept, maar de demostratie in het Bose Experience Center te Brussel maakte onverwacht grote indruk.

,

Het toestel staat opgesteld in een speciale demoruimte. Schijnbaar zorgt een apart 3.1 systeem zorgt voor de klank, althans zo lijkt het. Onze eerste indrukken zijn erg positief: een flinke bas, een lekker ruim soundstage, en af en toe een vleugje surround indruk. Maar dan neemt de assistent de luidsprekers een voor een weg, terwijl de muziek onverminderd verder klinkt. Al die luidsprekers waren slechts dummies. Ehh… Wacht even, dan kwam al dat geluid uit de televisie? Wow!

Niet minder dan zestien luidsprekers, waarvan zes woofers, zitten er verborgen in het vijftien centimeter dikke frame van de Videowave II. Ja, de televisie is daarmee flink wat dikker dan wat we tegenwoordig gewoon zijn, maar met zijn opvallend design zal hij toch geen lelijk figuur slaan aan de muur. Omdat de akoestiek van de kamer een enorme impact heeft aan de klankweergave levert Bose zijn ADAPTiQ-kalibratiesysteem mee.

Op eenvoudige wijze pas je daarmee de klank aan op basis van de kamer. De luidsprekers stralen geluid uit naar boven en naar opzij, dus je moet toch minimum een halve meter vrijlaten van de randen. Niet inbouwen in een kast met andere woorden.

,

Je kan tot zes HD-bronnen aansluiten, maar dat doe je op de bijgeleverde media-console. Zo loopt er van de console naar de televisie slechts één kabel. Bose levert eveneens een iPod-dock mee.

Bose levert een RF-remote mee waarmee je alle randapparaten kan bedienen. Een toestel aansluiten en de remote 'programmeren' is op krap een minuutje gebeurd. Pluspunt: de bijgeleverde remote is niet super-complex. 

 

Bose VideoWave II remote

Ja maar, hoe bedien ik dan al die toestellen met zo'n remote? Het antwoord zit hem in het donkere gebied rond de pijltjestoetsen in het midden (zie bovenstaande illustratie). Eigenlijk is dit een touchpad.

Zodra je je duim erop zet verschijnen alle noodzakelijke toetsen op het televisiescherm. Die staan gerangschikt rond het beeld zodat je rustig verder kan kijken. Door je duim te bewegen selecteer je de juiste toets, waarna je gewoon even drukt om de actie uit te voeren. Handig en elegant.

Bose VideoWave II

 

De beeldkwaliteit testen we later op onze gebruikelijke doorgedreven manier, maar Bose vertelde ons dat elk toestel apart gekalibreerd wordt voor een zo perfect mogelijk beeldweergave. Tijdens de demo leken de beelden in elk geval al erg goed. 

De prijs voor al dat fraais? Die is helaas erg fors: 5.499 euro voor de 46-inch versie en 6.499 euro voor de 55-inch versie. Beide modellen zijn sinds 12 juli verkrijgbaar bij geautoriseerde Bose-dealers. Wij verwachten ons review-exemplaar in de tweede week van september, en zullen zo snel mogelijk verslag uitbrengen!

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.