Geluid

Digitaal lekkers bij Cambridge Audio

Steeds minder mensen kopen nog cd’s, maar halen hun muziek – al dan niet legaal – van het internet. Ook quasi-studiomasters liggen dezer dagen binnen handbereik dankzij lossless-formaten zoals Flac. Op die manier kan de luisteraar genieten van een geluidskwaliteit die dichter bij de mastertape ligt dan ooit te voren.


Die evolutie houdt ook in dat computers en netwerkgerichte audiospelers een steeds centralere rol innemen in onze muziekbelevenis. Helaas zijn de D/A-converters – de elektronica die digitale data vertaalt in een analoog signaal – en analoge uitgangscircuits in pakweg Macbooks, desktop-pc’s of betaalbare muziekspelers vaak niet veel soeps.

Cambridge Audio had al oplossingen in zijn aanbod voor muziekliefhebbers die meer uit dat soort bronnen willen halen, en breidt het gamma nu nog verder uit met de DAC Magic 100 en Stream Magic 6.

,

De DAC Magic 100 wordt de nieuwe instap-DAC van Cambridge Audio. Het toestel is een compacte verschijning, maar heeft wel een aantrekkelijke specificatielijst.

Je kan het bijvoorbeeld aansluiten op je computer via USB om dan opnames van studiokwaliteit af te spelen in hun volle 24-bit/96 kHz glorie. De USB-aansluiting is trouwens asynchroon. In mensentaal wil dat zeggen dat de DAC Magic 100 het 'klokken' van de datastroom uit handen neemt van de computer, en zijn eigen interne klok gebruikt om de datastroom van de bron mee aan te sturen.

Dat moet resulteren in audio die nagenoeg volledig jittervrij is, wat voor meer precisie en rust zorgt in muziek. Voor Mac-gebruikers kan dit ‘out of the box’ dankzij de ingebouwde drivers, Windows-gebruikers moeten nog een gratis driver downloaden en installeren op hun computer.
 


Inkomende signalen worden door de DAC geupsampled, wat volgens Cambridge Audio voor een drastische verbetering in de audiokwaliteit moet zorgen. Dat proces neemt de ingebouwde Wolfson WM8742 DAC voor zijn rekening.

Naast de USB-ingang zijn er nog één optische ingang (bijvoorbeeld voor je PS3, Blu-ray-speler of Airport Express) en twee coaxiale inputs aanwezig, voldoende om ook het merendeel van je 'klassieke' digitale stereobronnen te upgraden. Voor de analoge uitvoer naar je hifiset is een klassieke cinchuitgang aanwezig.

Het geheel zit in een stevige aluminium-behuizing en blauwe leds geven de gekozen input aan. Ook de samplerate van het inkomende signaal wordt weergegeven.

Voor de DAC Magic 100 betaal je zo'n 329 euro.

,

Bewaar je jouw digitale muziekcollectie op een computer of netwerkschijf, en wil je die muziek ook beluisteren langs je thuisnetwerk? Dan biedt de nieuwe Stream Magic 6 netwerkspeler van Cambridge Audio een uitkomst.

Dankzij het UPnP-protocol (Universal Plug and Play) streamt deze high-end netwerkspeler moeiteloos materiaal van verschillende soorten netwerkbronnen, zowel over een bekabeld als draadloos netwerk. Het toestel ondersteunt daarbij nagenoeg alle relevante codecs, bitrates en samplingfrequenties.

Cambridge Audio belooft een naadloze integratie en ongezien gebruiksgemak dankzij de gratis iPhone- of iPad-app. Tot nog toe heette die UuVol Remote, maar op 7 maart kreeg de app een update en een naamsverandering naar Stream Magic Remote. Ook een Android-versie van de app wordt beschikbaar, en daarnaast zou ook UPnP nog vlotter moeten gaan werken.

Daarnaast kan er ook volop genoten worden van internetradio en bekende streaming diensten zoals Pandora, Rhapsody en Aupeo – allemaal zonder tussenkomst van een PC.
 


Maar vooral op geluidstechnisch vlak onderscheidt de Stream Magic 6 zich van de grijze middenmoot. Als basis gebruikt Cambridge Audio een paar Wolfson WM8740 DAC's in dual-differential mode, die gecombineerd worden met dezelfe 24-bit/386 kHz-upsamlingtechnologie als bij de DACMagic Plus – het grote broertje van de DACMagic 100 D/A-omzetter. Daarbij is de filtering instelbaar door de gebruiker via drie eenvoudige standen, zodat je zelf kan bepalen wat voor jou het best klinkt.

Op de achterzijde zit een ruim assortiment in- en uitgangen. Zo kan je de Stream Magic 6 bijvoorbeeld niet alleen via een cinch-uitgang aansluiten op je versterker, maar kan het signaal ook doorgesluisd worden  via een gebalanceerde XLR-aansluiting. Ideaal voor wie bijvoorbeeld ook al een oogje heeft op de nieuwe 851A versterker van dezelfde fabrikant. 

Nog interessanter zijn de twee digitale ingangen en USB-aansluiting op de achterzijde van de Stream Magic. Die maken het mogelijk om ook andere digitale bronnen mee te laten genieten van de hoogwaardige D/A-conversie van deze netwerkspeler, die daarmee dubbelt als DAC en voorversterker.

De Stream Magic 6 wordt in april bij de dealers verwacht en gaat ongeveer 995 euro kosten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.