Redactie

Disgrace

Met zijn roman Disgrace dropte J.M. Coetzee een klein bommetje op het morele niemandsland waartoe zijn geliefde Zuid-Afrika verworden was na het uiteenspatten van het Apartheidsregime. Alleen de premisse al veroorzaakte ophef: blanke professor en zijn dochter krijgen drie ongewenste – zwarte! – bezoekers over de vloer, en worden het slachtoffer van zware geweldplegingen, diefstal en zelfs een verkrachting.

Vier jaar geleden draaide regisseur Steve Jacobs er een film van, en mocht daarin zelfs klassebak John Malkovichtot zijn cast rekenen als hoofdpersonage David Lurie. Disgrace is een knagende film, net als het boek, maar dat heeft alles te maken met het thema.

Jacobs slaagde erin om de essentie van de roman erin te houden. Uiteindelijk is het – zowel op pellicule als op papier – niet de socioculturele omgeving die hier onder de loep wordt genomen, maar de clash der generaties: die tussen de ouder wordende vader die gerechtigheid zoekt, en zijn dochter die eerder speurt naar inzicht en begrip.

Woensdag 19 september op BBC 1 om 1u05

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.