Geluid

Fraaie noise-cancelling hoofdtelefoons bij AKG


De Oostenrijkse hoofdtelefoonspecialist AKG stelt twee hoogwaardige noise-cancelling hoofdtelefoons voor. Een ingebouwde oplaadbare accu maakt een einde aan het wisselen van batterijen.

De ‘NC’ in de productnaam van de K490 NC en de K495 NC verraadt het al: deze twee nieuwe hoofdtelefoons van AKG zijn uitgerust met actieve noise cancelling.  Storende geluiden van buitenaf worden met andere woorden zo goed als volledig uitgevlakt door de elektronica in de hoofdtelefoon, wat moet zorgen voor een meer complete klankbeleving zonder hinderlijke stoorzenders.

On-ear of over-ear
AKG biedt zowel een on-ear als een over-ear model aan. Het design van deze twee modellen doet al vermoeden dat we ze kunnen rekenen tot de categorie van de meer exclusieve hoofdtelefoons, en ook AKG's beloftes rond de prestaties ondersteunen dit vermoeden.

De K490 is een on-ear hoofdtelefoon die door zijn lichte formaat – slechts 150 gram – de nadruk legt op langdurig draagcomfort. Het geheel is afgewerkt met elementen van geborsteld metaal en het opgevulde leer zorgt voor een comfortabele pasvorm.

Bovendien kan je dit toestel eenvoudig opbergen en meenemen in de bijgeleverde draagtas, dankzij het speciale ‘3D axis2’-vouwmechanisme, dat ook aanwezig is bij het over-ear model.
 

Dat over-ear model (de K495) valt logischerwijs iets groter uit, maar wordt ook gekenmerkt door een erg strak design dat zelfs nog meer elementen van geborsteld metaal en leder bevat dan zijn kleinere broer.

Beide modellen zijn goed voor een maximum output van 50 mW en een frequentierespons van 20 tot 20.000 Hz. AKG belooft alvast een “ongeëvenaarde geluidskwaliteit” in zijn mededeling.

Actief én passief
Zowel de K490 als de K495 beschikt over een handige USB-poort om het toestel op te laden, zodat actieve noise-cancelling mogelijk is zonder telkens de batterijen te moeten vervangen. Eens opgeladen, moet de ingebouwde batterij er weer zo'n 40 uur tegen kunnen.

Pluspunt bij deze hoofdtelefoons is dat ze naast actieve ook passieve ruisonderdrukking bieden, wat slechts bij weinig modellen met noise-cancelling het geval is. Wanneer de batterij na die 40 uur dus toch leeg zou geraken, kan je nog steeds genieten van je muziek zonder plots gestoord te worden door een wildgroei van ongewenste geluiden van buitenaf.

AKG heeft ook aan de regelmatige reiziger gedacht, want bij deze hoofdtelefoons zit telkens ook een vliegadapter. Zo’n adapter maakt het mogelijk om de hoofdtelefoon aan te sluiten op het entertainment-systeem van vliegtuigen, die niet werken met standaard 3,5mm-jacks.

De nieuwe modellen zijn verkrijgbaar vanaf februari. Hoewel ze er erg duurzaam uitzien, liggen de prijzen toch gewoon in lijn met de meeste andere hoogwaardige noise-cancelling hoofdtelefoons. Voor de K490 NC en de K495 NC betaal je respectievelijk 249 en 349 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.